Yazın En Popüler Meyveleri Ve Faydaları

aslıhan_küçük

Yaz sıcaklarının kendini göstermesiyle kış meyveleri raflardaki yerini serinletici yaz meyvelerine bıraktı. Su oranı yüksek, bol lifli, antioksidan deposu meyveler özellikle bunaltıcı havalarda sıcak yemekten hoşlanmayanlar için ana öğün bile olmaya aday. Fırsattan istifade her dönemi popüler diyetlerle çalkalamak için bekleyenlere ve kilo verme telaşındaki karpuz-peynir diyetçilerine ise dikkat!

Yaz aylarında özellikle terleme ile atılan sıvıyı karşılamada büyük önem taşıyan yaz meyveleri yüksek posa, vitamin ve mineral içeriklerinin yanı sıra vücudun şeker ihtiyacını da en sağlıklı yoldan karşılamaktadır. Genel hatlarıyla kanser, kalpdamar hastalıkları, sindirim ve boşaltım sistemi hastalıkları ile bağışıklık sistemi üzerinde oldukça olumlu etkiler gösteren tüm yaz meyvelerini en doğal ve taze haliyle, mutlaka porsiyon kontrolüne uyarak tüketmek şart.
Özellikle küçük taneli meyvelerde yaşanan porsiyon kontrolü zorluğu ve kendini durduramama halini engellemek adına ise meyve şekeri dediğimiz ‘’ fruktoz’’ u tanımakta fayda var. Meyve şekeri diye bilinen fruktoz vücutta insülin hormonuna bağlanmadan taşınan bir basit şeker çeşidi. Meyvelerde ve balda bulunan bu şeker çeşidi, vücuda alındıktan sonra 1 saat içinde sindirilip kana karışıyor. Normalde pankreastan salınan insülin hormonuna bağlanarak hücrelere taşınan glikozdan farklı olarak, serbest halde kanda tek başına dolaşıyor.

Miktarından fazla alınan fruktoz ise;
-Karaciğerde yağlanmaya
-Kan şekeri dengesinin bozulmasına
-İnsülin direncine
-Kanda ürik asit ve trigliseritin artmasına
-Vücut yağ oranının artmasına ve kilo almaya neden olabiliyor.
Kişinin ihtiyacı veya yandaş hastalıklarına göre değişmekle birlikte günlük ortalama 3-4 porsiyona kadar güvenli olabilen meyve tüketimi ise öğün aralarında ve ceviz,fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlar veya süt, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri ile doğru kombinasyon oluşturarak maksimum fayda sağlamaktadır.
Yazın en popüler meyveleri ve faydaları:

Karpuz:
Yüksek likopen, vitamin ve mineral içeriğiyle antioksidan kapasitesi yüksek bir meyve. İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyip bağırsak kanserini önlemeye yardımcı. Aynı zamanda %90 su içeriğiyle iyi bir idrar söktürücü. Yüksek glisemik indeksinden kaynaklı dikkatli tüketimi önemli.100 gramı 30 kkal olmakla birlikte bir ara öğünde 2-3 küçük üçgen dilim yemek yeterli.

Kiraz:
İçeriğindeki yüksek fosfor ve melatoninden dolayı sakinleşmeyi sağlayıp uykuya dalmayı kolaylaştırmaktadır. Yaklaşık 10-12 adet (75 gram) kiraz 1 porsiyon meyve.
Kayısı:
İçeriğindeki selüloz ve pektin sayesinde kabızlığı büyük ölçüde engelleyip sindirime destek olurken diğer taraftan sahip olduğu beta-karotenle kanserin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcı olur.Potasyumun zengin kaynaklarından biri olan kayısının kan basıncını düzenleyici etkisi var. 1 porsiyon kayısı 3-4 adete denk gelir ve iştah kontrolünü sağlamaya yardımcı olur.

Şeftali:
Kanser ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu beta karoten içeriği yüksek olup sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak hazmı kolaylaştırmaktadır.Yüksek A ve C vitamini içeriğiyle vücudu yenileyen şeftalinin 1 porsiyonu ortalama 200 gram.
instagram: @uzm.dyt.aslihankucuk