Badem Sütünün Faydaları

badem-sütü

Badem, kaju ve diğer yemişlerin sütlerini düşündüğünüzde, toksinlerden arındırıcı, yüksek besleyici gibi kelimeler hemen aklınıza gelmez. Fakat bu da değişmek üzere; Hong Kong’dan Londra’ya kadar birçok yenilikçi şirket, artık rotalarını mandıra kaynaklı olmayan sütler ve içeceklere çevirmiş durumdalar.
Herhangi bir detox programında, bitkisel sütler bir dönem geri plana itilmiş ve gösterinin parlayan yıldızının gölgesi altında öylece bekliyorlardı : yeşil içecek. Fakat tüm bu gösterişsiz ve mütevazı haline rağmen, bitkisel sütlerin besleyici güç kaynaklarından hiçbir eksiği bulunmamakta. Hatta, antioksidanlar, besin maddeleri ve sağlıklı yağlarla birlikte ciddi bir patlayıcı güce de sahipler.

SAĞLIĞA FAYDALARI
O halde nedir bu bitkisel sütler? Aynı zamanda yemiş sütleri olarak da adlandırılan bitkisel sütlerin tamamı aynı temel formülle elde edilmekte: seçtiğiniz herhangi tür bir yemiş (genellikle badem veya kaju, ama ayçiçeği ve haşhaş tohumları da kullanılabiliyor) suyla karıştırıldıktan sonra, file veya tülbentle süzülerek elde ediliyor. Elde edilen bu sütün çok etkileyici bir faydalar listesi var: badem sütü örneğin, kalsiyum ve cilt dostu E vitamini depose ve inek sütünün yarısından daha az kaloriye sahip olup, içinde hiç kolestrerol ve doymuş yağ barındırmamakta. Bademler aynı zamanda yüksek miktarlarda – güçlü kemik yapısı ve sağlam bir bağışıklık sistemi sağlayan- D vitamin içermektedir.
Yemiş sütleri ayrıca sindirim sistemi sağlığı açısından da harika bir sıvıdır çünkü vücudun en kolay sindirebileceği sütlerdir. Bu sütlerin birçok çeşidi doğal olarak Omega 3 yağ asidi içermeke, vücutta iltihap oluşumunu azaltmakta ve yemek sonrası şişkinlik sıkıntısı yaşayanlar için büyük bir çözüm olmaktadır. Yemişler zaten doğaları gereği lifli besinler olmaları itibariyle, bu sütlerin düzenli tüketiminde sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olunamsını sağlamakatdır. Bu kadar çok faydası sayıldıktan sonra, dünya genelinde neden bu kadar çok markanın bu yeni akımın peşinden koştuğunu anlamak zor olmasa gerek

ASYA’NIN KAYMAK TABAKASI
Hong Kong’da yaşayanlar meyve suyu detoxlarını kentin hızlı akan ve kötü bilinen yaşam şekline karşı bir care oluşturması amacıyla 2010 yılından itibaren sıkı sıkıya benimsediler. Yeni açılan ve büyüyen arıtım, temizlik şirketleriyle beraber, şehrin insanlarının daha teniz yaşama ve ebslenmeye karlı olan ilgilerini söylemek mümkün. Melbourne ve Hong Kong’daki dükkanlarda sağlığını da önemseyen kafein bağımlıları için oldukça kışkırtıcı badem sütlü menüler sunulmakta. Hatta badem sütlü espresso da buna bir örnek. Artık o şeker yüklü sabah latte’lerinden vazgeçmeyi mi düşünüyorsunuz fakat kahvenin o mis gibi kokusundan vazgeçmek o kadar da kolay olmasa gerek? 1.5 ölçek kahve ile bu sütler size mükemmel çözümü getirmiş oluyor; enerji seviyelerinizi yükseltip vücuda antioksidan yükleyerek size tatminkar, suçululuk hissettirmeyecek ve sabahlarınıza tazelenerek başlatacak bir çözüm.
Her ne kadar badem ve kaju sütleri en kolay hazırlanabilen bitkisel sütler olsa da, ciddi şekilde çok besleyici ve istisnai şekilde lezzetli olan bir tür daha var : Brezilya cevizi. Brezilya cevizi muhakkak vurgulanması gereken bir super besin. Vitamin ve besin öğeleri ile dopdolu, önemli miktarda selenium içeren (bağışıklık ve tiroid sistemi için çok önemli) ve en yüksek seviyede bitki bazlı magnezyum kaynaklarından biri olmasıyla öne çıkan (sağlam bir kalp ve kemik sağlığı için çok gerekli) bir yemiş Brezilya cevizi. Hong Kong merkezli Mr. Green Juice bu keşfedilmemiş kahramanın farkına varıp yenilikçi Brazil Nut Boost’u yaratmış.. Cildiniz kuruduğunda veya parlaklığını yitirdiğinde başvurulacağı gibi; egzotik aromalı ve zengin kremsi dokulu içeceklere meraklı olanlar için de bu kendine has içecek birebirdir. Şirket, bu içeceğin barındırdığı antioksidan faydaları kahve ve müsli ile de kullanmanızı ve bağışıklık sisteminiz ihtiyaç duyduğunda da bir yudum almanızı tavsiye ediyor.
Bangkok da hayatın telaşla aktığı ve meyve suyu detoxları ve bitkisel sütlerin iyileştirici, canlandırıcı faydalarına hevesli Asya metropollerinden bir diğeri. Me juice Press’teki yaratıcı girişimciler akılcı bir karışım keşfettiler: yeşil meyve suyu ve badem sütünün hybrid karışımı. Bademler, vanilya, bal, lahane ve buğday çiminden biraraya getirilen bu yeşil sütleri yeşil yapraklı sebzelerin besinsel faydalarıyla, cevizgillerin lezzetli kremsi dokusunu birleştiriyor. Beslenme programlarında fazladan yeşil sebze canı çekenlerle, daha da doyurucu bir yeşil içecek arayanlar için birebir.

İNGİLİZ’İN EN İYİSİ
Hayvansal olmayan sütlerin keşfi ve kullanımı ile ilgili yenilikler sadece Asya’dan dünyaya yayılmıyor – bilakis küresel ölçekte yaşanmakta olan bir değişim bu. Ve aslında hiçbir yerde –son yıllarda onlarca detox şirketlerine kucak açılan- Londra’da olduğu kadar başarıyla tanıtımı yapılamazdı. The Pressery, suni gübre kullanılmamış gıdalar ve sağlıklı beslenme tutkunu iki arkadaş olan Natali Stajcic ve Chi-San Wan tarafından kuruldu. İkili –hazurda bulunan işlem görmüş sütlerde sadece %1 oranında badem bulunduğunu farkettikten sonra- kendi badem sütlerini üretmeye başladılar. Onların üretimleri –her biri organik, soğuk sıkım İspanyol bademleri olan- 4 ayrı sütten oluşmaktaydı : Oriinal, kakao, zerdeçal ve dutgiller. Bunlardan son iki tür en çok öne çıkanlar oldu : Zerdeçal dolgun baharatlarla Arnavut biberi ve bir miktar bal karıştırırken; dutgiller ise ahududu ve yaban mersininin ferahlatıcı harmanını oluşturmuştu. Yanınıza alıp yemek veya yoga seansından sonra tokluk ve enerji vermesi için birebir seçimler olacaktır.
Bir diğer Londra şirketi de, yaratıcı meyve sularını botanic laboratuarlarında üretirken, daha yeni bitkisel özlü süt üçlülerini tanıttılar. Bitkisel Süt 1: Geleneksel badem sütünün tüm içeriğine ilaveteb kakao yağı ve ham bal. Sonuç? Vanilyalı milkshake’i andıran kremsi bir içecek. Bitkisel Süt 2: Yetişkinler için çikolatalı süt beraberinde antioksidan zengini kakao ve enerji veren yerba maté. Yeşil çay, mavi yeşil tonlardaki Bitkisel Süt 3’ün yıldızı: Termojenik ve keskin hatlarla bir yemiş sütü olmamakla birlikte (temeli hindistan cevizi suyu), sütlü, yeşil çaylı bir dondurmanın tüm çekiciliğine de sahip.
Bu leziz öneriler şunu gösteriyor ki; bitkisel sütler yavan, iştah açmaktan uzak veya lezzeti sağlığa feda ettirecek tarzda olmak zorunda değil. Kendi sütünüzü yapabilir ve keyifle içebilirsiniz.

Badem Sütü tarifi

1. 1 fincan organik bademi akşamdan suda bekletin
2. Sabah geceden içinde beklediği suyu süzün ve bademleri 4 fincan suyla beraber blendera alın
3. Yumuşak ve pürüzsüz olana dek karıştırın (yaklaşık 2 dakika).
4. Elde ettiğiniz sıvı karışımı süzün ve sütü elde edin.
5. Buzdolabında muhafaza edin ve 3 gün içinde tüketin. Afiyet olsun!