Wolf D. Prix “Hedefimiz Geleceğe Yönelik Adımlar Atmaktır”

wolf d prix

“Çalışmalarımız bir fikir, kavramlar ve gerçekleşme ağıdır. Hiçbir projemiz bir önceki ile benzeşmez. Farklı aşamalarda iyileşmeler söz konusu olmaktadır: yapısal açıdan, materyalistik açıdan ve programsal açıdan… Ve hep bir sonraki aşamaya bakılır.” Wolf D. Prix

Sizi daha iyi tanımamız için kendinizden ve geçmiş tasarımlarınızdan biraz bahseder misiniz?

Biz binamızı çok farklı tarzda tasarlıyoruz. Tasarımlarımız üzerindeki duygusal kontrolü koruyabilmek için tasarımcının elini, binanın ziyaretçilerini harekete geçiren duyguların sismografı gibi her aşamaya yerleştiririz. 3D plana dönüştürülen ilk eskiz, bilgisayar tarafından kontrol edilir. Model, 3D yazıcısı tarafından çizilse de elle değiştirilir. El ve makine yapımı ile bir araya getirilen bu model daha sonra 3D tarayıcı tarafından kontrol edilir. Dolayısıyla projelerimiz, inşaat endüstrisinde yaklaşmakta olan bir yöntem olan robotlar, 3D yazıcı ve 3D çizim aracıyla inşa edilmeye hazırdır.

Yeni bir projeye nasıl yaklaşıyorsunuz? Bir tasarım Projesi ile ilgili kriteriniz nedir?

Her zaman yeni fikirler aramakla ilgileniyorum. Bu; benim her zaman yenilikçi programlar, yaratıcı şekiller, yeni “gestalten” yaratmada yeni fikirler bulacağım anlamına geliyor. Ben her zaman bu teoriyi, “planung”da kod kelimenin Almancada”ahnung” olduğunu “düşünmekteyim – yani planlama,” beklenti “kavramını ifade eder.

Doğanın geometrik biçimleri tasarımlarınızda sıklıkla görülür. Doğa teknik bir rehber mi, ilham kaynağı mı yoksa her ikisi mi?

Her ikisi de!

Tasarım süreciniz hakkında sıfırdan başlamak için her zaman bir seçenek var mı?

Çalışmalarımız bir fikir, kavramlar ve gerçekleşme ağıdır. Hiçbir proje sonuncusu gibi değildir. O her zaman bir çok seviyede olan bir gelişmedir: yapısal bilgelik, materyal-bilgelik, programsal bilgelik … O her zaman adım adımdır.

Ortak bir alan veya ev tasarlarken amaçlarınız nelerdir?

Yeni bir estetik bulmak. Hedefimiz zeki, akıllı, yenilikçi firmalar bulmak ve geleceğe yönelik yeni ve yenilikçi adımlar atmaktır.

Ve sürdürülebilirlik? Tasarımlarınız için önemlidir.

Tüm projelerimize, kanıtlanmış ve yenilikçi düşük enerjili, binalarımızın başlangıç fikirlerinden itibaren tasarım fikirlerinin ayrılmaz bir parçası olarak çevresel kontrol sistemlerini sunmak amacıyla yaklaşım sergiliyoruz.

Bu dinamik sistemler, yalnızca projelerimize katmanlar değil, binalarımızın biçimlerini şekillendiren temel asıl güçler olarak da kullanılırlar.

İklim, lokasyon ve ekonomik kaynaklara dayanan tasarım çözümlerimizin tamamı; temel pasif güneş enerjisi, uygun güneş, yer küre ve rüzgarı kullanan havalandırma prensiplerinden tutun da bina giydirme işleri, ısıtma, soğutma, havalandırma ve elektrik üretimiyle ilgili en güncel teknolojik çözümlere kadar olan uygun fikirleri kullanır.

Bu kavramlar, alanın özel koşullarına göre uyarlanmış oldukça etkin organizmalar olarak düşünülen yapılara, programa, bina tipine, yapı tipine ve ekonomisine ulaşmak için bir araya getirilmiştir. Dinamik bir şekilde gerçekliğin karmaşıklığına karşılık olarak işlevsel heykeller yaratırız.

Sürdürülebilirliği, mimaride yeni bir adım olarak görmüyoruz, ancak çoktandır işlediğimiz bir el sanatı olarak görüyoruz. Tüm binalarımız, gerekli olandan % 30 daha az enerji tüketiyor. Ve bir sonraki adım, binalarımızın tükettiklerinden daha fazla enerji üreteceğidir.

Hangi klasik ve modern ustalar size ilham kaynağıdır?

Le Corbusier sınırları zorladı, bina kılıfını zorladı. Çünkü o da bir sanatçıydı. Harika bir heykeltraş, “şekil” ile ilgili her şeyi biliyordu. Mekan, toplum ve insanların nasıl yaşaması gerektiği konusunda bir görüşü vardı. Bazen biraz fazla diktatör idi, ama sorun değildi. Şu anda açık sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır.

İlham kaynağılarınız neler? Sanat formlarının, doğanın ve bilimin unsurlarını bir araya getiriyor musunuz? Size ait bir formül var mı?

Sanat, müzik, felsefe, eğitim.