15. İstanbul Bienali 16 Eylül’de Açılıyor

Serginin Kamusal Programı 50’nin üzerinde etkinlikle iki ay boyunca devam edecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali, iyi bir komşu temasıyla 16 Eylül’de açılıyor. Küratörlüğünü sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset’in yaptığı bienalde 32 ülkeden 56 sanatçının farklı coğrafya ve zaman dilimlerinden hikâyeler anlattığı işleri sergileniyor. 30 sanatçının bu bienal için özel olarak ürettiği yeni eser ise ilk kez İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor.

İstanbul Bienali’nde bu yıl iyi bir komşu teması çerçevesinde ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını tartışmaya açan işler sergileniyor. Bienal, İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi, Küçük Mustafa Paşa Hamamı gibi mekânların yanı sıra Cihangir’deki ARK Kültür ile Asmalımescit’te yer alan Yoğunluk Sanatçı Atölyesi gibi konut özelliği taşıyan sergi alanlarınayayılıyor.

Bu yıl 30. yaşını kutlayan İstanbul Bienali, dünyanın önde gelen dergilerinden ABD merkezli Newsweek tarafından “2017’de uğruna seyahate çıkmaya değecek beş sergiden biri” olarak gösterilmişti.15. İstanbul Bienali Kamusal Programı’nın ücretsiz etkinlikleri ile katılımcılar 2 ay boyunca birlikte düşünüyor, yemek pişiriyor, okuyor ve müzik yapıyor.

15. İstanbul Bienali süresince kamusal program çerçevesinde farklı alanlardan isimlerin katılımıyla 16 Eylül tarihinden itibaren gerçekleştirilecek ücretsiz etkinliklerle iyi bir komşu başlığı farklı perspektiflerden ele alınıyor.Sanatçı Zeyno Pekünlü’nün koordinatörlüğünü üstlendiği15. İstanbul Bienali Kamusal Programı’nın 16 Eylül saat 14:00’tePera Müzesi’nde gerçekleştirilecekaile kurumunun ötesine geçen aidiyet arayışlarına odaklananSeçilmiş Aileler başlıklı açılış sempozyumunda Toronto Üniversitesi’nden SahrzadMojab kendi deneyiminden yola çıkarak şiddet ve kadın bedeni üzerinden bir göç okuması yaparken, Joseph Massad çok kültürlülüğün liberal tezahürlerini eleştirdiği bir konuşma, Şükrü Argın ise ulusal sınırlar içinde ve dışında çizdiğimiz sınırlardan bahsedeceği bir sunum gerçekleştirecek. 11 Kasım saat 14:00’te İstanbul Modern’de gerçekleşecek Müşterek Kader başlıklı kapanış sempozyumu ise Massimo de Angelis, StavrosStavrides ve Ayfer Bartu Candan’ın katılımıyla kent ekolojisi ve mekanların ilişkilerimiz üzerindeki etkisine odaklanacak.

Program bu iki başlığın etrafında katılımcıların birlikte düşüneceği, yemek pişireceği, okuyacağı ve müzik yapacağı haftalık etkinliklerle devam edecek.Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlilerinden Ezgi Tuncer göç ve yemek üzerine farklı ülkelerden davetli şeflerin birlikte yemek pişirecekleri ve sohbet edecekleri bir atölye gerçekleştirirken, akademisyen Sezai Ozan Zeybek kent tarihiyle köpeklerin tarihini birlikte okuduğu bir sunumla programa katkı sunuyor. Evrim Hikmet Öğüt’ün düzenlediği atölyede ise İstanbul’un göçmen ve yerleşik müzisyenleri bir araya gelerek doğaçlama bir performans sergiliyor. Çukurcuma Kolektifi ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın, yer aldığı Nejat Eczacıbaşı Binası’nın alt katında oluşturduğu yeni serbest mekânda okuma günleri düzenliyor. Hamiş Suriye Kültür Merkezi ve Goethe-Institute işbirliğiyle düzenlenen atölyede ise çocuklar, Suriyeli genç sanatçıların yardımıyla kendi süper kahramanlarını yaratıyorlar.

15. İstanbul Bienali’nin ön izleme günlerinde çeşitli sanatçı konuşmalarına da yer veriliyor.Fred WilsonPera Müzesi oditoryumunda 14 Eylül saat 17:00’de aynı müzede sergilenen “Afro Kısmet” isimli tarihsel referanslar taşıyan eseriyle ilgili bir konuşma yapıyor. Mısırlı görsel sanatçı ve araştırmacı Heba Y. Amin ise Galata Rum Okulu’ndakivideo eseriyle ilişkilenen “Generalin Leyleği” başlıklı sunum-performansını 15 Eylül’de 18:00’de Pera Müzesi’nin oditoryumunda gerçekleştiriyor.

Açılış ve kapanış sempozyumlarıyla sanatçı konuşmalarında simultane çeviri hizmeti sunulacaktır.