Burun Hakkında 7 Şaşırtıcı Gerçek

Burun Hakkında 7 Şaşırtıcı Gerçek

Çoğu kişi sorun çıkarmadığında burnunu görmezden gelir fakat vücudumuzdaki en zarif ve çok yönlü organ burundur. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, burunla ilgili şaşırtıcı 7 gerçek ile bilgilendirdi…

Burnunuz nefes almak için ana yoldur

Burnumuz ve ağzımız, akciğerlerimize giren ve çıkan hava yolu olarak çalışır. Fakat burun normal solunumda ki birincil yoldur. Ağız solunumu daha baskın olduğunda bile, hava burundan geçmeye devam eder. Ağzımız daha büyük bir tüp olmasına rağmen, burnumuz tıkanırsa kendimizi rahatsız hissederiz. Burnun solunumda ki rolü, her zaman burunlarıyla nefes alması gereken yeni doğan bebeklerde çok önemlidir. Bu özellik, boğulmadan nefes almalarına ve emmelerine olanak sağlayan bir özelliktir.

Burnunuz soluduğunuz havayı nemlendirir

Soluduğumuz havanın burnumuzdan geçmesiyle, konka adındaki kompleks çok katlı yapı sayesinde nemlendirilir. Artık ağızdan uzun süre nefes alındığında boğazın neden kuruduğunu biliyorsunuz: Solunan hava burunda nemlenmemiştir.

Burnunuz soluduğunuz havayı temizler

Solunan hava; oksijen ve azottan toza, kire, alerjenlere, dumana, bakterilere, virüslere ve küçük böceklere kadar her çeşit maddeye sahiptir. Burnumuz, bu havayı temizlemeye yardımcı olur. Nazal dokuların yüzeyinde,küçük saç gibi uzantıları olan hücreler vardır. Soluduğumuz kötü şeylerden sonra yavaş yavaş yutulup boğazın içine itilir. Midemiz kötü şeyleri akciğerlerden daha iyi tolere eder.

Burnunuz nefes aldığınız havanın sıcaklığını düzenler

Havanın burundan geçirilmesi, vücut ısısına daha çok benzemesini sağlar. Isınma ve nemlendirme etkisinin açık bir tezahürü, soğuk havaya maruz kaldığımızdaki burun akıntısıdır; bu, soğuk havaya maruz kaldığında burundaki nemin yoğunlaşmasına bağlıdır.

Burnunuz sizi korur

Burnumuzda kokuları tespit eden sinir hücreleri vardır. Koklamak için, solunan havanın burun içine çekilmesi gerekir, böylece sinirlere temas edebilir. Soğuk algınlığımız ya da alerjimiz olduğunda, bu reseptörlerle hava almak zorlaşır ve koku alma kabiliyetimizin azaldığını fark ederiz. Koku duyusu yalnızca zevk için değil; güvenlik açısından da gereklidir. Dumanı, bozulmuş bir yiyeceği ya da zehirli gazları anlamak için kokuyu duymamıza ihtiyacımız var.

Burnunuz sesinizi şekillendirir

Ses, gırtlakta oluşur fakat bu ses aslında uğultulu bir sestir. Sesimizdeki zenginlik, sesin burnumuzda ve boğazımızda meydana gelen larinksinde nasıl işlendiğiyle belirlenir. Soğuk algınlığı ve alerjisi olan birinde duyduğumuz ses, hava burundan geçemediğinden bu nazal rezonansın kaybolmasından oluşur. Sinüslerimiz, ses rezonansının bir parçasıdır. Ayrıca sinüslerimiz vücudumuzdaki ve akciğerlerimizdeki nitrik oksit miktarının kontrol edilmesine de yardımcı olur.

Burnunuz eşinizi bulmanıza yardımcı olur

Birinin parfümünün karakteristik kokusu, şampuan ya da sabunlarının kokusu cinsel uyarılma konusunda önemli olabilir. Terlemenin kokusu, beynimizdeki cinsel reseptörlerde bir etkiye sahiptir. Koku kaybı, azalmış cinsel dürtü ile ilişkilidir.