Dünyadan Festivaller

dünyadan festivaller

VENEDİK KARNAVALI

Şubat ayının 15’in de Avrupa’nın en sofistike ve şık etkinliğini görmek istiyorsanız Venedik Festivali tam da size göre. 1268 yılından bugüne kutlanan karnaval için bu yılki temaya uygun kostümünüzü hazırlayın ya da en azından güzel bir maske edinin. Venedik Karnavalı, atmosferinden katılımcılarına, kıyafetlerinden etkinliklerine karnavalların en zarifidir. Büyük maskeli baloya davet mi bekliyorsunuz? Hemen biletinizi alın ve “Gran Ballo delle Maschere” katılmak için hazırlıklara başlayın.

 

RIO DE JANEIRO KARNAVALI

Karnaval veya festival kelimelerinden biri duyulduğunda akla ilk olarak Rio Karnavalı gelir. Çünkü bu karnaval, dünyanın birçok ülkesinden dans ve müziği seven, amaçları eğlenmek olan on binlerce kişiyi bir araya getirir. Rengârenk kostümler içindeki dansçılar coşkulu müzik eşliğinde festival alanı Sambadrom’daki geçişlerini yaparken izleyiciler de dansçılardan geri kalmaz ve sambaya dair bildikleri ne varsa bulundukları her köşe başında sergilerler. Eğlence sadece Sambadrom’da değildir; tüm şehir; sokakları, meydanları, otelleri ve kulüpleriyle sambaya bürünür. Festival boyunca sokak partileri ve balolar, insan kalabalığıyla dolup dolup taşarlar. Şubat ayının 28’inde başlayıp dört gün süren festival bir samba yarışması aslında. Kendine güvenen samba okulları festivalin ilk iki gününde samba yaparak geçişlerini yaparlar.

Gösteriler için her okul kendi konseptini belirler ve kostümler, dekorlar ve dans figürleri bu konsepte uygun olarak oluşturulur. Yarışma sonunda jüri, en iyi samba okulunu ilan eder. Tabii yarışmacılar hünerlerini sergileyip birinci olabilmek için ter dökerken, izleyiciler de boş durmaz ve onlara en kıvrak figürleriyle eşlik ederler.

Sambadrom, diğer bir deyişle samba stadı, samba okullarının geçişlerini yaptığı karnavala ev sahipliği yapan alandır. Uzun bir cadde boyunca farklı ücret kategorilerindeki tribünler sıralanmıştır. Karnaval’ın en çok ilgi çeken gösterileri Sambadrom’daki geçitlerdir. Bu geçitler şov amacı taşımakla beraber Rio samba okullarının “En iyi samba okulu” unvanını kazanabilmek için kendi aralarında yarıştığı gösterilerdir de.

 

MARDI GRAS FESTİVALİ

Her yıl Şubat ayının 15’in de başlayan Mardi Gras, Fransızcada Yağlı Salı anlamına gelir. Bunun nedeni, oruca başlamadan önce dilediğince yemek yenen son gün olmasıdır. Büyük Perhiz boyunca -kiliseler arasında farklılıklar olmakla birlikte- genellikle tereyağı, et, balık ve yumurta tüketilmez. Fransa kökenli bir kutlama olan Mardi Gras göçmenler vasıtasıyla Avrupa’dan Amerika kıtasına geçmiştir. Günümüzdeki en büyük Mardi Gras karnavallarından biri New Orleans’ta gerçekleşir.

 

CANDELARIA FESTİVALİ

Şubat ayının ilk iki haftası, Peru’daki Puno şehrinde yapılan, son derece büyük ve önemli bir kültür faaliyeti olan Candelaria Festivali büyük ilgi görüyor. Kültürel etkinliklerin, dans ve müziğin bir araya geldiği festival bu üç sembolü bir araya getiriyor. Festivalde 50 bin dansçı, 15 bin müzisyen rengarenk kostümlerini giyerek sokağa çıkıyor ve katılımcıları eğlenceye davet ediyor. İlk olarak 1960 yılında kutlanmaya başlayan Candelaria Festivali, o zamandan bu yana kesintisiz olarak devam etmiş. Hıristiyan ve Pagan inanışlarının bir arada yer aldığı Candelaria Festivali’nde doğanın döngüleri, ekim-hasat zamanı ve bölgenin madenleri kutsanıyor. Festivalle ilgili efsane şöyle: Göçük altında kalan bir grup madenci, çaresizlik içinde ruhlarını Candelaria Bakiresi’ne sunar ve bu sırada ‘Diablada’ yani kötü ruhların dansını yaparlar. İşte bu yüzden, her şubat ayında Puno şehrinin azize ve koruyucusu olan Candelaria Bakiresi için törenler düzenlenir. Rahipler ve yardımcıları, Hıristiyan ve Pagan inanışına sahip halkın da aralarında bulunduğu binlerce insan ‘Bakire’ heykelini Puno sokaklarında dolaştırır. Festivalin en dikkat çeken özelliklerinden biri de, şeytana benzetilmeye çalışılan boynuzlu maskeler.

 

VIAREGGIO KARNAVALI

Bu yıl, 140 yıllık tarihinde ilk kez parlamento seçimleri yüzünden şubatın ilk günlerinde başlayan festival ayın son günlerine bırakılsa da, İtalyan işi büyük ve süslü maskelerin takıldığı Viareggio Karnavalı son derece renkli ve ilgi çekici. Karnaval her yıl İtalya’nın Toskana Bölgesi’nde tarihi bir kasaba olan Viareggio’da birkaç pazar gününü kapsayan bir eğlence cümbüşü olarak yaşanıyor. Dünyaca ünlü Viareggio Karnavalı’nın (Carnevale di Viareggio) en önemli özelliği; dev maketlerin ve maskelerin sergilendiği gösteriler. Espri ve ironi dolu rengarenk maketler temelde hiciv niteliği taşıyor. Kağıt hamurundan yapılan bu devasa maketler genelde ünlü bir lokal sanatçı liderliğinde bir ekip tarafından hazırlanıyor. Karnaval süresince tam bir cümbüş havasına bürünen kasaba, muhteşem kostümleri ile akşamları sokaklarda dans eden ve maske takan insanlar, karnavala özgü mönüleriyle hizmet veren restoranlar ve karnavalın sonundaki müthiş havai fişek gösterileriyle bölge halkına ve ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatıyor.

 

CADIZ KARNAVALI

Her yıl 28 Şubat günü Paskalya’dan 40 gün önceki 10 günü kapsayan Cadiz Karnavalı’na genç, yaşlı, çocuk herkes katılabilir. Kostümlü şovların yanı sıra, popüler kültürü hicveden bir çok konuda taşlamalı şarkıların söylendiği sokak konserleri düzenlenen festivalde, klasikten rock müziğe bir çok türe rastlayabilirsiniz. İspanya’nın Endülüs Bölgesi’nin en güzel sahil kasabalarından bir olan Cadiz, Güney Doğu Avrupa’nın da en eski şehirlerinden biridir. Bu özelliği ile bilindik rotalardan farklı ama çok güzel bir yer görme şansını da yakalayacaksınız. İspanyolca biliyorsanız, Teatro Falla’da düzenlenen karnaval yarışmasını izleyin, fazlasıyla eğlenceli. Eğer İspanyolca bilmiyorsanız, gezinirken rastladığınız sokak şovlarına sadece bakarken bile çok keyif alacaksınız.

 

CHIANG MAI ÇİÇEK FESTİVALİ

Tayland’ın ‘Kuzey Gülü’ adıyla nam salmış binbir çeşit ve güzellikteki çiçekleriyle ünlü Chiang Mai şehrinde ilkbaharın gelişi çiçeklerle kutsanıyor. Her yıl şubat ayının ilk hafta sonu Chiang Mai Çiçek Festivali’nde üç binden fazla orkide türünü, sadece Chiang Mai bölgesine özgü bir gül türü olan Rosa Damascena’yı ve Tayland’da yetişen nadide çiçek türlerini şehrin her köşesinde görmek mümkün. Ancak özellikle şehrin güney batısında yer alan Suan Buak Haad Parkı bu festivalin merkezinde bulunuyor. Binlerce çiçekle bezenen dev heykellerin şehrin dört bir yanını dolaştığı festivalde tapınaklar, hayvanlar, tanrılar, hatta Hint destanı Ramayana’dan sahneler çiçeklerle yeniden yaratılıyor. Birbirinden farklı ve güzel kokulu çiçeklerle süslenmiş arabaların yaptığı geçit töreni, festivali renklendiren unsurlar arasında yer alıyor. Ayrıca bu geçit töreni sonrasında ‘Bayan Chiang Mai Çiçek Festivali Güzeli’ seçiliyor. Akşama kadar süren festivalde rock müzik dinleyebilir ve bira içebilirsiniz.

 

WINTERLUDE FESTİVALİ

Kanada’nın başkenti Ottawa, her yıl şubat ayında büyük bir kış şenliğine ev sahipliği yapıyor. Neredeyse tüm şubat ayını kaplayan festival üç hafta sürüyor. Bu soğuk ama keyifli festival, dünyanın en uzun kanalı olan Rideau üzerinde yapılıyor. Winterlude Festivali, şehre kış mevsiminin gelmesini kutlayan bir festival. 1970’li yıllardan beri kutlanan Winterlude kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar, Konfederasyon Parkı içinde buzdan heykeller yapıyor ve parkı mini bir buz müzesine dönüştürüyor. Festivalde dünyanın en büyük buz pateni sahasında kayabilir, şehrin dört bir yanına inşa edilen devasa buzdan heykelleri görebilir ve Kuzey Amerika’nın en büyük kartopu savaşına katılabilirsiniz. Her şeyin kar ve buzdan inşa edildiği festivalde buzdan yapılmış ev ve binaları ziyaret edebilir, buzdan yapılmış barlarda içkinizi yudumlayabilirsiniz.

 

SAPPORO KAR FESTİVALİ

Yüzlerce yıl öncesine dayanan kültürüyle Japonya her zaman ilgi çeken bir ülke, tarihi bu kadar eskiye dayanınca da yaptıkları festivaller son derece ilginç ve keyifli oluyor. Tıpkı ilk olarak 1950 yılında kutlanmaya başlayan Sapporo Kar Festivali gibi… Japonya’nın kuzeyindeki, doğal güzellikleriyle ünlü Hokkaido adasının incisi Sapporo, şubat ayında düzenlenen Sapporo Kar Festivali’yle (Yuki Matsuri) her yıl yaklaşık iki milyon turist çekiyor. Festival, dünyanın en iyi dört kar/buz festivalinden birisi olarak kabul ediliyor. 1950 yılında bölgedeki üniversite öğrencilerinin Odori Parkı’nda kendi çabalarıyla kar ve buzdan altı devasa heykel inşa etmesiyle başlamış olan etkinlik, bugün dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi çeken bir festivale dönüşmüş. Festival döneminde dünyanın dört bir yanından buz heykeltıraşları kente geliyor.

 

PARİS KARNAVALI

Paris sokaklarında 1274 yılından bu yana şubat ya da mart ayında bir pazar günü neşeli, rengarenk bir karnaval gerçekleştiriliyor. Kimilerine göre bu karnavalın adı Promenade du Boeuf Gras, yani Şişman İnek Korteji. Rivayete göre, ilk karnavallarda kortejin başında şişman inekler yürürmüş, ismini buradan almış. Bugün Paris Karnavalı olarak anılıyor. Pazar günü saat 13.30’da Gambetta metro istasyonunun (Hat 3) çıkışındaki meydanda toplanan göstericiler, saat 15.00’te yürüyüşe geçiyor ve saat 19.00’da belediye binasının önüne varıyorlar. Kortejin önünde trompetçiler ve diğer müzisyenler yürüyor. Onları kıyafet balosunu andıran, neşeli bir kalabalık izliyor.