Hedef, Konsatrasyon ve Başarı; Okçuluk

okçuluk

İstanbul gibi zamanın çok değerli; imkanların, bilen için çok çeşitli olduğu bir metropolde yaşıyoruz. Çevremize baktığımızda, bu telaşlı şehir hayatında spor, konser, sinema vb. hobilere vakit ayırabilen bireyler görebiliyoruz. Belki sizlerde bunlardan birisiniz. Peki, sizce daha seçkin hobiler edinmek konusunda neler yapabiliriz?

İstanbul&İstanbul ekibi olarak siz değerli okuyucularımıza bu konuda rehberlik yapmak amacı ile seçkin hobiler konusunda sizleri aydınlatmaya çalışacağız. Bu ayki konumuz sizleri yoğun ve stresli şehir hayatından sıyırıp alacak dikkat ve konsantrasyonunuzu artırarak odaklanmanıza sağlayacak bir spor dalı olan Okçuluk sporu olacak. Tarihsel belgeler incelendiğinde, Türklerde okçuluğun MÖ 5000 yıllarında başladığı ve okçuluk ile ilgili ilk kuralların Oğuzlar ile gerçekleştiği görülür. Oğuzlar’ın Müslümanlığı kabulünden sonra ise daha da gelişen okçuluk, en parlak devrine Osmanlılar ile ulaşır.

Osmanlılar döneminde, okçuluğu ciddi kurallara bağlayarak yarışma esası içine alan ve tesis kuran hükümdar Fatih Sultan Mehmet’tir. Her ne kadar Fatih’ten önceki bazı hükümdarların dönemlerinde çeşitli okçuluk yarışmaları yapılmış ise de, saha ve tesislerin oluşturulması Fatih Sultan Mehmet’in emri ile başlar. Sultan II. Bayezit döneminde bununla da yetinilmemiş, okçular özel olarak himaye edilmiş, okçuluk malzemeleri imalatı ile uğraşan sanatkârlar bir araya toplanarak, kendilerine her türlü olanak sağlanmıştır. Hatta bu amaçla, sanatkârların neredeyse tümü İstanbul’a getirilmiş ve Bayezit Camii’nin arkasına inşa edilen Okçular Çarşısı’na yerleştirilmişlerdir. 15. ve 16. yüzyıllarda İstanbul’da sayıları 500’ü bulan ok ve yay imal eden atölye ile özel olarak okçuluk eğitimi yapılan okulların bulunduğu gerçeği dikkate alınacak olursa, bu spor dalında ne denli zengin bir geçmişe sahip olduğumuz kolayca anlaşılacaktır.

Osmanlı döneminin ünlü okçuları içinde, Tozkoparan İsmail, Bursalı Şüca gibi isimler en çok bilinenlerdir.Hayvan boynuzu, sinir gibi organik maddeler ve ahşap malzemenin sentezi ile imal edilen eski Türk yaylarının inanılmaz teknik güçleri, bugün dahi, okçuluk tekniği ile ilgilenen dünya otoritelerini hayretler içinde bırakmaktadır. Günümüzün ileri teknolojisi ile üretilen yaylarla 250-300 m mesafeye zorlukla ok atılırken, eski Türk yayları ile 800-900 metrelere ok atılabilmesi bu hayretin temel nedenini oluşturmaktadır.

Geçmişten bize miras kalan bu ata yadigarı spor son günlerde daha fazla ilgi çekmekte ve hak ettiği eski ihtişamlı günlerine göz kırpmaktadır. Sizleri bu spor ile tanıştırmak için Üsküdar’da faaliyet gösteren, İstanbul Anadolu yakasının en nezih ve modern okçuluk salonu olan Anka Okçuluk Spor Kulübü antrenörlerinden Tülay hocamız ile yaptığımız keyifli bir söyleşi ile baş başa bırakıyoruz.

Okçuluk macerasına nasıl başladınız?

Çocukluk hayalimiz olan Okçuluk Sporunu küçük yaşta kısıtlı imkânlar nedeniyle gerçekleştiremeyen 2 fert olarak hayallerimizin peşinden gitme ve başka bireylerin hayallerini gerçekleştirme umudu ile bu spora başladık diyebiliriz.

Okçuluk eğitimine gelenlerin ağırlıklı yaş ortalaması nedir?

Öncelikle bu spor için belli bir yaş kıstası olmadığını belirtmek isteriz. Ancak ülkemizde Okçuluk sporunu yapanların ağırlıklı yaş aralığı 9-30 yaş arası diyebiliriz. 41 yaş üzeri spor yapanlar ise İl ve Türkiye Veteran şampiyonalarına katılabilirler.

Okçuluğun mental ve fiziksel faydaları nelerdir?

Okçuluk diğer spor branşlarına göre biraz daha fazla konsantrasyon ve odaklanma gerektirdiği için ciddi bir mental gelişim sağlar. Zorluklarla mücadele etmeyi, disiplinli çalışmayı öğretirken; kendine güven, kararlılık, hedef odaklı olma, stresle baş etme, rakipleri ile yarışma gibi yetileri kazandırır. Beyin koordinasyonunu en yüksek seviyede tutan bu spor fiziki anlamda aşamalı bir kas gelişimi sağlar. Özellikle skolyoz, dikkat dağınıklığı, odaklanma güçlüğü, göz tembelliği gibi birçok hastalığın tedavisinde uzmanlar tarafından önerilir.

Okçuluk sporuna başlayacaklara neler önerirsiniz?

Sabırlı olun. “Yapabilir miyim?” sorusuna deneme atışı yaptıran tesislerde ok atmadan karar vermeyin. Kararınızı ücretsiz deneme atışlarından sonra verin. Başlangıçta derslerinde cesaretinizin kırılmasına izin vermeyin. Sabırla çalışmaya devam edin ve antrenörlerinizin söylediklerine dikkat ederek tekniklerin yavaş yavaş oturmasını keyifle izleyin. Bol bol Okçuluk videoları izleyin. Yanlışı düzeltmek çok zor olduğu için ilk derslerde ne söyleniyorsa aynen uygulayın. İlk aylarda antrenman kaçırmamaya özen gösterin. Yaş, boy, kilo, cinsiyet gibi durumlar okçuluk yapmak için kriter değildir. Herkes Okçu olabilir. Okçuluk hayatımızda işe yarar mı? sorusuna takılmayın ve çalışmanıza bakın. Emin olun o kadar çok işinize yarayacak ki!

Okçuluk pahalı bir spor mudur?

Okçuluk Sporu başlangıç için kesinlikle pahalı bir spor değildir. Ancak bu sporu profesyonel olarak yapacakların kendilerine ait okçuluk malzemelerine ihtiyaçları vardır. Bu ekipmanlarda herkesin tahmin ettiği kadar pahalı ekipmanlar değildir. Her bütçeye uygun ekipman uzman atrenörlerimiz aracılığıyla temin edilebilir. Şunu unutmamak gerekir ki önemli olan malzeme değil kişinin bu işi yapma heyecanı ve sportif tekniğidir. Kulübümüzde başlangıç eğitimi sırasında hiçbir ücret talep etmeden malzeme temini sağlıyoruz.

Türk okçuluğunu ne seviyede görüyorsunuz?

Türk okçuluğu son yıllarda artan bir ivmeyle gelişimini sürdürüyor. dünya sıralamasında derece yapan sporcularımızın sayısı gün geçtikçe artıyor. Veliler okçuluğun faydalarından haberdar olmaya başladıkça bu eğitimi veren kulüplerin önemi artıyor. Bu da okçuluk sporunun gelişimi adına bizleri umutlandırıyor.

Dersleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Kulübümüz de birbirinden bağımsız iki salonumuz bulunmaktadır. Derslerimiz uzman antrenörler eşliğinde gerçekleştiriliyor. eğitimlerimiz iki bayan iki erkek hocamız tarafından sürdürülmektedir. Haftada bir gün ders alan hobi ve hafta üç gün ders alan profesyonel sporcu gruplarımızdan birine dahil olabilirsiniz. Sporcu gruplarının ders süresi iki saat, hobi gruplarının ders süresi ise bir buçuk saattir. Her iki grup için başlangıç malzemeleri kulübümüzce temin edilmektedir. Hobi grubunda temel eğitimi tamamlayan katılımcılarımız kendi yaylarını alarak profesyonel sporcu grubuna dahil olabilirler. Lisanslı bir okçu olarak il ve ülke genelindeki tüm yarışmalara katılabilirler.

www.ankaokculuk.com.tr