ISHTAR’IN YILDIZI TANISHKA

Yazar Danielle Parla

Hep bir kadın rol modeli için dua eden Tanishka, sonunda kendisi rol model oldu

Büyük geçişlerin yaşandığı bir zamandayız ve antik mistik geleneklerin kraliçesi Tanishka ’ya göre “kişisel ve genel krizlere maruz kalan birçok insan bunlardan kurtulmanın yolunu antik çağların bilgelik deneyimlerinin rehberliği ve desteğinde arıyor.” Avustralya’da doğmuş olan ve yaşamın kutsal dengesi ve doğal döngülerle uyum içinde yaşama konularına büyük bir saygı gösteren Tanishka, aynı zamanda 510.000 takipçisi ve The Inner Goddess Makeover gibi birçok kitapları olan “The Moon Woman” adlı Facebook topluluğunun ardındaki ses olmayı başarıyor.
Tanishka şu sözlerle kendinden bahsediyor: “26 yaşımda bir stand-up komedyen olarak çalışırken çok şiddetli bir kişisel kriz yaşadım. Bu kriz beni yorgun, öfkeli ve yapayalnız bıraktı. Kainata, bana bir kadın rol model yollaması için yalvardım ve birkaç hafta içerisinde Otway Ranges’deki birtakım bilge kadınların yer aldığı öğretilere katıldım.” Bu kadınların öğretilerinde, geleneklerinde ve anaerkil kültür geçmişlerine daldıkça kendimi algılayış biçimimde çok ciddi bir değişim oldu.
Her ay, en karanlık ay döneminde (yeni ay) bir daire oluşturacak şekilde bir araya gelen kadınların gücüne tanık olan Tanishka, deneyimlerini şu sözlerle aktarıyor: “Kadınlar bir rutin halinde tutulduklarını, görüldüklerini ve duyulduklarını hissettiklerinde kız kardeşliği yaşıyorlar, tevazuları, bilgelikleri ve güvenleri gelişiyor. Bu olmadan, kadınlar genelde kendilerini yalnız ve güçsüz hissediyor ve sonuçta kendilerini yemeye birtakım bağımlılıklara veya tartışmalara veriyor ya da duygularını içlerinde bastırarak hastalıklara davetiye çıkarıyorlar.”
Erkek ve kadınların eğitilerek bir halkayı paylaşmalarına ve böylelikle şeffaflık, öz farkındalık, kendini kabul ve güven geliştirmelerine yardımcı olmak Tanishka’ya göre mutlu ilişkilerin, aile ve toplum yaşamının temel taşını oluşturuyor. Amerikan Yerlilerinin, bir köyü talan etmek istediklerinde, topluluğun tam kalbindeki “Ay Köşkü”nü yok ederek bunu başardıkları gerçeğinden hareket eden Tanishka, sözlerine şöyle devam ediyor: “Küresel toplumumuzu yeniden inşa etmek istiyorsak, bu eski geleneği takip etmeliyiz.”
Geçtiğimiz yıl Tanishka’nın maskülen ve feminen anlamda iyileşmiş kişileri görme isteği, onu Asya’yı ziyaret ederek kadınların geçiş törenlerine ve seks köleliğinden kurtulan kadınlara yönelik her ay düzenlenen “Kırmızı Çadır” paylaşım halkalarına katılmaya yöneltmiştir. “Art2Healing Projesi”nin kurucusu Atira Tan, yaptığı çalışmayla eski kadınların bilgelik ve geleneklerinin, Güneydoğu Asya varoşlarının genelevlerinden kurtarılan seks kölesi kadınların psikolojilerinin düzeltilmesinde en büyük etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Tanishka, Tan hakkında şu sözleri ifade ediyor: “Tan’ın yoga, sanat terapisi ve kutsal kadınların, kutsal bir varlık olarak kendi benlik kavramlarını yeniden oluşturmaya yönelik geleneklerinden faydalanan yaklaşımını çok sevdim.” Seyahat ederek Kırmızı Çadır kadınlarının halka geleneğini kadınlara öğretip uygulamalarını sağlayarak, kızları bir yük gibi gören ve birçoğunun seks kölesi olarak satılmasına katkıda bulunan – ki, bu ikilinin durdurulması imkansız görülürdü – anlayışı değiştirmeyi amaçlıyordu. Ancak, Nisan 2015’te Nepal’de gerçekleşen deprem planlarda değişikliğe yol açtı. Çünkü yetim çocukların köle satıcılarının eline düşme riskine karşı güvenliklerinin sağlanması gerekiyordu. Tanishka da destek olmak için, bir ay boyunca her güne değişik bir olumlu faaliyetin yer aldığı “The 28 Day Happy Challange”ı kaleme aldı. Bu kitaptan elde edilecek gelir ile, kölelik riski altında olanlara yardım edilmiş ve mevcut rehabilitasyon programlarına bütçe sağlanmıştır.
Eskilerin bilgeliğini kullanma ve bir mizah anlayışı içerisinde yaymaya yönelik tanrı vergisi bir kabiliyeti olan Tanishka, 2016 yılı boyunca İngiltere’de çeşitli etkinlikler düzenliyor ve misafir konuşmacı olarak Tan’ı da yanına alarak “Virgin: The Return of the Grail” (Bakire: Kutsal Kâsenin Dönüşü) temalı konuşmalar yapıyor olacak. Tanishka, “Bakire” kelimesinin ilk olarak kutsal ve hükümdar kadını – bir rahibeyi tanımlamak için kullanıldığını; ancak zaman içinde kelimenin anlamında değişiklikler olduğunu ve cinsel ilişkide bulunmamış ve bekaretlerini, insanlıklarının önünde tutan kadınları ifade etmede kullanılmaya başlandığını ifade ediyor. Bir çok mahareti olan kadın, belki de “Kutsal Kâse”nin gizemi kutsal erkek ve kadınlığın dengesinin anahtarını elinde tutuyor. www.starofishtar.com; www.theart2healingproject.org