Kornea Nakli İle Işığı Yeniden Görmek Mümkün

kornea nakli

Göz hastalıkları tedavilerinde sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri olan kornea nakli doku bağışının önemini anlatan Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. Anıl Kubaloğlu, “Göz hastalıklarında tedavi olarak sıklıkla kullandığımız nakil operasyonları organ ve doku bağışı ile ilişkilidir. Kornea dokusu bağışlarında maalesef gözün tamamının alındığı zannedilerek kornea bağışına olumsuz gözle bakılıyor” diyor.

Gözün en ön kısmında bulunan kornea, ışığı odaklama ve dış etkenlerden gözü koruma gibi işlevler adına önemli rol üstleniyor. Kornea, doğuştan, genetik yada mikrobik pek çok hastalık nedeniyle saydamlığını ve şeklini kaybedebilir. Bu tarz durumlarda, kornea nakli yapılarak görme yetisi tekrar kazanılabilir. Fakat kornea nakli tedavisinin ülke çapında daha sık uygulanabilmesi için organ ve doku bağışının yaygınlaşması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Anıl Kubaloğlu, “Kornea nakli, hayatını kaybetmiş birinin şeffaf kornea dokusu ile işlevini yitirmiş kornea dokusunun değiştirilmesi işlemidir. Kornea bir organ olmadığı için, doku uyumluluğunu anlayacağımız özel testlerin yapılmasına gerek yok. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kampanyalar sonucu, toplumsal duyarlılıkta belirgin bir artış olsa da doku ve organ nakillerinde istenen sayılara henüz ulaşılamadı. Kornea bağışlarında ise bu sayılar daha iyi. Bağışlarda sadece şeffaf kornea dokusunun alınması, göz bütünlüğünün kısmen korunmuş olması bunda etkendir.

İleri derecede keratokonus, keratit, kuru göz sendromu, korneal ödemler, lekeler, korneada oluşabilecek mikrobik ülserler veya kazalar sonucu gelişen opasiteler gibi hastalıklarda, kornea nakli tedavileri ile hastalar tekrar görebilmektedir. Günümüzde değişen ve gelişen teknolojiler ile ileri tedavi teknikleri uygulanarak daha güvenli nakil ameliyatları uygulayabilmekteyiz. Artık güncel kornea tedavilerinde, hangi tabakada problem varsa sadece o tabaka değiştirilebiliyor. Bundan dolayı, kornea nakillerinde çok daha başarılı sonuçlarla kalmıyor, ameliyat sonrası oluşabilecek birçok komplikasyonların da önüne geçilebiliyor ” diyor.