Doğudan batıya tüm dünya baharı coşkuyla kutluyor. Uzak doğu binlerce kişilik su savaşlarıyla eğlenirken Avrupa şehirleri havai fişek gösterilerine sahne olacak. İstanbul’da ise baharın habercisi yine şehrin dört bir yanını saran laleler olacak.
ROKET SAVAŞI – YUNANİSTAN
Roket savaşlarının tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. İki kilise grubu, roket savaşının kazasız sonuçlanması için konulan kurallara harfiyen uyuyor. İki taraf da eşit sayıda roket ateşliyor. Sakız Belediyesi’nin de desteğiyle kilise ve civarındaki evlerin tamamı çelik örgülü tellerle yangına ve olası kazalara karşı çevriliyor. Etraftaki otomobiller ise belediyenin gösterdiği park alanlarına çekiliyor.
400 metre uzaklıktaki iki kilise arasındaki savaşta, Aziz Markos cemaatinin hedefi Panagia Erityani kilisesinin saatini vurmak. Panagia Erityani cemaatinin hedefi ise Aziz Markos kilisesinin kubbesi ve kapısındaki aslan ikonunu vurmak. Daha önceden zarar görmemesi için korunan çan kulelerine yapılan isabetli atışlar ertesi gün sayılır. Genelde her iki tarafta kazandığını iddia etmekle beraber bir sonraki mücadele için restleşmeler devam eder.
KRALİÇE GÜNÜ – HOLLANDA
Hollanda’da ilk defa 1885 yıllında Prenses Wilhelmina’nın doğum günü kutlamasıyla başlayan ve son 50 yıldır Kraliçe Juliana’nin doğum günü olan 30 Nisan’da kutlanan “Queen’s Day”, özellikle Amsterdam’da, Avrupa’nın dört bir yanından 1 milyona yakın kişinin gelmesiyle, büyük bir sokak partisine dönüşüyor. Ülkenin en önemli bayramlarından birisi olarak kabul edilen etkinlikte Kraliçe her yıl ülkenin farklı bir bölgesini ziyaret ederek düzenlenen kutlamalara katılıyor.
En gözde kutlamalara sahne olan Amsterdam, festival günü tamamen turuncuya bürünüyor, herkes turuncu giyiyor. Bireysel müzik performansları ve açık hava konserleri gerçekleşiyor. “Freemarket” (sokaklarda herkes istediği ürünü satabiliyor) yada diğer adıyla “bitpazarı” festivalle özdeşleşen bir diğer aktivite. Herkes, özellikle de çocuklar kullanmadıkları ve işlerine yaramayan eşyaları küçük fiyatlarla satışa çıkarırlar. Etkinlik, geçit törenleri, çocuk partileri, canlı müzik, tiyatro festivalleri ile bir sokak partisi tadında geçiyor.
SEMANA SANTA – İSPANYA
Her yıl Paskalyadan önce (Nisan) bir milyona yakın insanın akın ettiği İspanya’nın Endülüs bölgesine özgü festivalin kökleri 14. yüzyıla dayanmaktadır. Festivalin temeli farklı kiliselerden insanların iki farklı heykeli omuzlarına alarak çıplak ayaklarla şehrin sokaklarında dolaştırmalarına dayanır: Birisi tutku, ölüm ve yeniden dirilişi simgeleten İsa; diğeri ise Meryem’in acılarını yansıtan Dolorosa.
Heykellerin arkasına takılan kalabalık şehrin ana caddelerinden geçiyor ve şehirdeki en büyük dini yapıya gelerek burada dini bir tören gerçekleştiriyor. Şehri gezen kalabalık arasındaki din adamları üçgen, uzun, şapka şeklindeki maskeleriyle en ilgi çekici kişiler. Bunlar dışında sokak gösterileri, ilginç kıyafetler, dans ve daha pek çok aktivite sizleri bekliyor.
MAYRHOFEN KAR FESTİVALİ – AVUSTURYA
Kimilerine göre “Kar Üzerinde Gerçekleştirilen En Mükemmel Show” olarak nitelendiriliyor. Avrupa’nın en güzel kış müzik ve eğlence festivallerinden kabul edilen Snowbombing, Avusturya’nın 625 km. lik en dik pistlerinde gerçekleştirilmektedir. Temiz hava, masmavi gökyüzü ve beyaz-sıcak partiler vaadeden festivalde gündüzleri kayak sporları yaparken, geceleri kardan yapılmış diskolarda dünyanın en meşhur DJ’leriyle dansedip çılgınca eğlenebilirsiniz.
NİSAN FUARI – İTALYA
1800’lü yıllarda bölgeye gelen Katalan ve Bask tüccarların iş yapmak amacıyla başlattığı, her yıl Paskalya’dan 2 hafta sonra (Nisan yada Mayıs) kutlanan festival (La Feria de Abril) günümüzde İspanya’nın en büyük panayırı olarak biliniyor ve bir milyon dolayında kişiyi ağırlıyor.
Gündüzleri özel geçit törenleri (Paseo de Caballos), müzik/dans gösterileri (las sevillanas) ve boğa güreşleri (los torros); akşamları ise festival alanındaki onlarca çadırda (casetas) yöresel içki (manzanilla, vino fino) ve yemekler (tapas) eşliğinde sevillanas ve flamenko dansları.
Etkinliğin en büyük özelliğini kıyafetler oluşturuyor. Neredeyse tüm Sevilla halkı yıl boyunca hangi kıyafeti giyeceğine hazırlanıyor. Kadınlar puanlı, rengarenk, flamenko dansında kullanılan kıyafetleri giyerek, saçlarına çiçek takıyor, erkekler ise ya eski halk kostümleri ya da takım elbiselerle dolaşıyor. Festival Pazar günü saat 11.00’da atılan havai fişeklerle son buluyor.
PATLAYAN ARABA FESTİVALİ – İTALYA
Scoppio del Carro” (Atlı arabanın patlaması) paskalya günü (Nisan) kutlanan Floransa’ya ait bir etkinliktir. Kökenlerinin birinci haçlı seferine kadar gittiği düşünülen etkinlikte öğle saatlerinde SS Apostoli Kilisesinden çiçeklerle süslenen öküzlerin çektiği havai fişek dolu bir araba Duomo Meydanına doğru hareket eder. Arkasında geleneksel giysileriyle Floransalılar ve şehri temsil eden yöneticiler bulunur. Kortej Duomo Meydanına vardığında mekanik bir güvercin vasıtasıyla arabada yer alan havai fişek piramidi patlatılır. Binlerce insan meydanda bu muazzam gösteriyi seyretmek için toplanır. Bir çokları patlama başarılı olursa kendilerini çok müreffeh bir yılın beklediğine inanırlar.
LUSLARARASI İSTANBUL LALE FESTİVALİ
İstanbul, bir devre adını veren, doğu kültür ve mitolojilerinde özgün bir yere sahip olan lale ile Nisan ayında buluşuyor. “Uluslararası İstanbul Lale Festivali” süresince, korularda, parklarda, meydanlarda, bahçelerde ve pencere önlerindeki saksılarda 120 farklı türde toplam milyonlarca lale açıyor.
İstanbul`da 2006 yılından beri Lale Festivali düzenleniyor. Bahar mevsiminin en gözde mekanları Emirgan Korusu, Gülhane Parkı, Yıldız Korusu, Soğanlı Bitkiler Parkı, Beykoz Korusu, Göztepe Gül Bahçesi, Büyük Çamlıca, Küçük Çamlıca, Fethipaşa Korusu ve Hıdiv Çubuklu Korusu birbirinden farklı türdeki lalelerle renkleniyor.
Festival kapsamında İstanbul’un dört bir tarafında etkinlikler düzenleniyor. Emirgan Korusu, Taksim Meydanı, Hidiv Korusu, Göztepe Gül Bahçesi, Büyük Çamlıca Korusu, Sultanahmet Meydanı ve Gülhane Parkı festival süresince çeşitli etkinliklere sahne oluyor.
Ebrudan, heykele lale temalı pek çok ürünün satışının yanı sıra resim ve fotoğraf sergisi ile müzik dinletileri gerçekleştiriliyor. Ebru sanatçıları yapacakları canlı performans gösterileriyle sanatseverlerle buluşuyor. En Güzel 50 Lale Yarışması’nda en güzel lale fotoğrafını çeken 50 kişi ödüllendiriliyor. Ayrıca Lale Festivali etkinlikleri kapsamında, canlı lale satışı da yapılıyor.