Matematiği Sevdirmenin 5 Yolu

matematik

Eğitim Koçu Cüneyd Baştanoğlu, öğrencilere matematik dersini sevdirecek 5 öneri sıraladı.

Matematikten korkmaya gerek yok. Matematik öğretmenlerinin çok duyduğu cümlelerden biri “Matematikten nefret ediyorum.” olduğunu söyleyen Baştanoğlu, “İleri yaşlarda bu cümle yerine “En sevmediğim ders Matematikti” söyleniyor. Küçük yaşlarda büyükleri tarafından ya da okulda öğretmenlerinin sorduğu sorulara verilen yanlış cevaplara gülen veya kızan büyükler böylelikle matematiği sevmemeyi öğretiyorlar” dedi.

BU CÜMLEDEN UZAK DURUN

“Bu konu ileride benim ne işime yarayacak ki!” dememeleri gerektiğini söyleyen Baştanoğlu, “Bu durum yalnızca çalışmanızı engelleyen, çalışmamak için zaman kazandıran bir şeydir. Hayatımızda her öğrendiğimizi her yerde kullanmıyoruz. Sınavların olduğu bir eğitim sisteminde, bazı konuları hedefinize ulaşmadaki küçük engeller olarak görmeli, o engelleri aşmaya çalışmalıyız” dedi.

MATEMATİĞE KARŞI POZİTİF OLUN

Matematikkorkusunu ‘pozitif monologlar’ geliştirerek azaltılabileceğini söyleyen Baştanoğlu, “Böylelikle yalnızca matematik korkusunu değil; herhangi kaygılarınızı da yenebilirsiniz. Adım adım, kararlılıkla kendinizi motive etmelisiniz, gerçekçi beklentileriniz olmalı ve hedefleriniz için matematik ile barışmalısınız” dedi.

ÇÖZÜME GİDEN YOL

Matematiksabır isteyen bir derstir. “Merkezi sınavlarda matematik-geometri netlerinin her geçen yıl geriye gitmesinin en önemli nedenlerinden biri de budur. Her tür bilgiye saniyeler içinde ulaşabildiğimiz bu zamanda çözümlerinde aynı hızda olması bekleniyor. Unutmamak gerekir ki yüzyıllardır çözülemeyen matematik problemleri ve bir çok matematikçinin uzun yıllarını alan ispatlar bulunmaktadır. Matematikçalıştığımızda zaman kavramının dışına çıkmalıyız. Bir geometri sorusunda verilen bilgileri, gösterimleri anlamak ve şekilde doğru göstermek, bir matematik sorusundaki matematiksel kavramı düzgün anlamak çözüm için en önemli aşamadır”

MATEMATİKTE TEMEL KONULAR

“Temel konularda yapılan hatalar ister istemez “en basit soruyu bile yapamıyorum” diye düşündürür. Konuyu tam anlamadan ileri ki konuya geçmek ileri ki konularda size eksiklik yaşatabilir. Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman’ın anlamadığı konuları öğrenmesi için uyguladığı “Bilmediğim Şeyler Defteri” sizin için de yardımcı olacaktır. Anlayamadığınız konuları, bölümleri ya da soruları not etmek ve arada bir üzerinden geçmek o anda  görmediklerinizi fark etmeniz için çok işinize yarayacak” dedi.

SORULAR HAYAT DENEYİMLERİNE UYARLANMALI

Matematiği kolay öğrenmenin yöntemlerini de anlatan Baştanoğlu, “Derslerde öğretilen konuları günlük hayata uyarlayarak matematiksel soyutluğu azaltabilirsiniz.”