MAYIS FESTİVALLERİ

Beach Summer Music Concert Outdoors Recreational Pursuit Concept

AZİZE ROCIOAZİZE ROCİO FESTİVALİ – İSPANYA

Festival, tarihi 1653 yılına dayanan, her yıl yaklaşık bir milyon kişinin toplandığı ve Azize Rocio için yapılan geleneksel hac yürüyüşüdür. Her yıl Mayıs yada Haziran aylarında düzenlenen ve Avrupa’nın en önemli festivallerinden birisi olarak kabul edilen, bu yıl 15 Mayıs’ta kutlanacak etkinlikte, Endülüs kıyafetleri ve tamamı bot giyen Hacılar, atlar tarafından çekilen ve eskinin tarzını andıran, inanılmaz renkli bir şekilde dekore edilmiş at arabaları ile Azize’yi temsil eden heykelciği taşırlar. El Rocio’nun kadınları ise rengârenk kostumleri ve flamenco dansları ile bu festivali renklendirir. Müzik, dans ve özellikle de Flamenco’yu orijinal haliyle yerinde izlemek isteyenler için El Rocio kaçırılmaması gereken bir etkinliktir.

QUEIMA DAS FITASQUEIMA DAS FITAS – PORTEKİZ

Portekiz’in en eski ve en önemli üniversitelerinden birisi olan Coimbra Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen festival ders döneminin bitişini simgeler. 9 Mayıs’ta başlayıp bir hafta boyunca şehir neredeyse öğrencilere devredilir. Konserler, sokak gösterileri, geçit törenleri, çeşitli yarışmalar eşliğinde devam eden festival son sınıf öğrencilerinin mezuniyet şeritlerini devasa ateşte yakmalarıyla oldukça ilginç bir etkinlik halini alır. Zira festivalin adı zaten “şeritlerin yakılması” anlamına gelmektedir.

Ekran AlıntısıKOPENHAG KARNAVALI – DANİMARKA

Her yıl Paskalya’dan sonra yedinci hafta sonuna denk gelen cuma, cumartesi ve pazar günleri boyunca kutlanan Kopenhag Festivali, 1982 yılından beri Danimarka’nın en önemli sokak etkinliklerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Fælledparken Parkı’nda gerçekleştirilen karnavalın ana teması müzik haline gelmiştir. Üç gün boyunca yüzlerce müzik grubu, binlerce dansçı ve yüz binlerce katılımcının eşlik ettiği uluslararası karnaval, dünya çapında müzisyenleri ağırlamaktadır. Renkli kostümler, biribirinden yetenekli sanatçılar ve geleneksel Danimarka mutfağıyla şenlenen karnavalda oldukça keyifli sokak yürüyüşleri de düzenlenmektedir. Aynı zamanda organize edilen “Çocuk Karnavalı” ile birlikte Kopenhag sokakları bambaşka bir havaya bürünmektedir.

ÇEK BİRA FESTİVALİÇEK BİRA FESTİVALİ – ÇEK CUMHURİYETİ

Bu yıl beşinci kez düzenlenen Bira Festivali, Avrupa’nın önemli gastronomik etkinliklerinden birisi olarak kabul ediliyor. 12 Mayıs’ta başlayıp 28 Mayıs’ta bitecek festivalde sadece biracılar değil kasaplar, ahçılar, restoranlar da hünerlerini göstermek için kutlamalara katılıyorlar. Festivalin ilginç noktalarından bir tanesi de kendi para biriminin bulunması. “Tolar” adı verilen bu sarı liraların tanesi 1,8 € değerinde. Festival boyunca yiyecek ve içecek alabilmek için en az beş adet satılan tolarlara ihtiyacınız oluyor.

BOĞA GÜREŞLERİ FESTİVALİBOĞA GÜREŞLERİ FESTİVALİ – İSPANYA

Madrid’in en büyük boğa güreşi festivali olarak adlandırılan Fiesta de San Isidro, esas olarak Las Ventas arenasında düzenlenir. 11 Mayıs’ta başlayıp 5 gün sürecek festivalde her gün arenaya altı tane boğa çıkar ve her birinin öldürülüşü ülkenin en meşhur matadorlarıyla sadece on beş dakika sürer. Kent çapında sergiler, flamenko gösterileri, açık hava konserleri ve havai fişek gösterileri de düzenlenir. Bu önemli gün için Madrid’in “castizo” denilen halk giysileri giyilir.

MUM FESTİVALİMUM FESTİVALİ – İTALYA

Masonların koruyucu meleği St Ubaldo şerefine ilk kez 1160 yılında düzenlendiğine inanılan İtalyanın en eski festivali (La Corsa dei Ceri) 15 Mayıs’ta yapılıyor, davulcular tarafından şafak vakti uyandırılan rengarenk ipek gömlekler giymiş yaklaşık 20 kişiden oluşan üç takım Grande Meydanında toplanırlar. Şans getirmesi için sulanmış yaklaşık 7 metre boyunda ve 400 kg ağırlığındaki tahta mumları sırtlarlar ve Gubbio’nun orta çağa özgü yolları ve meydanlarında yarışırlar. Hedef yokuşun sonundaki St. Ubaldo bazilikasına varmaktır. Arkalarında büyük bir kalabalıkla ilerleyen ekiplerin birbirini geçmesi de yasaktır! Ekipleri halktan ayıran rengârenk kıyafetleri vardır. Ekipler başlangıç noktasına geldiğinde tüm halk bir ağızdan”Via ch’eccoli” (İşte Buradalar) diye bağırır.

CANNES FİLM FESTİVALİCANNES FİLM FESTİVALİ – FRANSA

Her yıl Mayıs ayında Fransa’nın güneyinde bulunan Cannes kentinde düzenlenen ve Avrupa’daki en önemli 3 Film festivalinden birisi olarak kabul edilen festivalin büyük ödülü, Altın Palmiye’dir. İlk kez 1946 yılında düzenlenen Cannes Film Festivali bu yıl 11-22 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Her yıl ortalama 20 film yarışmaktadır. Bu filmler juri başkanı ve juri üyeleri tarafından ödüllendirilir. Cannes Film Festivalinde verilen ödüller Altın palmiye, Büyük jüri, En iyi yönetmen, En iyi Kadın oyuncu, En iyi Erkek oyuncu, En iyi Senaryo, En iyi Kısa film, Altın Kamera, juri ödülü’dür.

Competitors tumble down Coopers Hill in pursuit of a round Double Gloucester cheese during the annual cheese rolling and wake near the village of Brockworth near Gloucester in western England on May 26, 2014. With a disputed history dating back to at least the 1800s, the annual Cooper's Hill Cheese Rolling involves hordes of fearless competitors chasing an eight pound Double Gloucester cheese down a steep hill. The slope has a gradient in places of 1-in-2 and in others 1-in-1, its surface is very rough and uneven and it is almost impossible to remain on foot for the descent. The winner of the race down the hill wins the cheese.AFP PHOTO / JUSTIN TALLISJUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images ORG XMIT: 1095

PEYNİR YUVARLAMA FESTİVALİ – İNGİLTERE

İngiltere’nin Gloucestershire eyaletindeki Coopers tepesinde gerçekleştirilen ‘Peynir Yuvarlama Festivali’nde yüzlerce kişi dik bir yamaçtan aşağıya birbirleriyle yarışarak, yuvarlanmakta olan ‘Gloucester’ peynirini yakalamaya çalışıyor. Her yıl mayıs ayında gerçekleşen festival bu yıl 30 Mayıs’ta. Bu festival yarışmacılar için çok tehlikeli olduğu için bir süre yasaklanmıştı ancak son tekrar festival yapılmaya başlandı. Peynir yuvarlamak tehlikeli olduğu için onun yerine festivalin  daha güvenli olması için 3.6 kilogramlık yuvarlak peynir yerine köpük versiyonu kullanılıyor. Peynirin, yaklaşık 45 derecelik açıya sahip bayırdan aşağı bırakılmasının ardından yarışmacılar normalde hızı 100 kilometreyi bulan peyniri yakalamak için büyük mücadele veriyor. Bu sırada yarışmacılar arasında ciddi sakatlananlar olabiliyor.

BRÜKSEL GAY FESTİVALİBRÜKSEL GAY FESTİVALİ – BELÇİKA

27 Haziran 1969 yılında New York kentinin Christopher Street Sokağı’nda bulunan ‘Stonewall Inn’ isimli Barda polisin eşcinsellere karşı uyguladığı keyfi uygulamalar protesto edilmişti. Bunun akabinde ise New York’lu eşcinsellerle polisler arasında günlerce süren sokak çatışmaları yaşanmıştı. O günü ilk başkaldırı günü olarak anmak isteyen eşcinseller her sene bir geçit töreni düzenliyor.Belçika’nın en büyük eşcinsel karnavallarından olan ‘Brussels Gay Pride’ bu yıl 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor. 1996 yılından beri bütün dünyadan gelen eşcinsellerin ve transseksüellerin katıldığı karnaval geçidiyle çok renkli görüntülere sahne oluyor.