Porof. Zihni Sinir Sergisi’ne Yoğun İlgi

irfan sayar

Karikatür dünyamızın “çılgın profesör”ü olarak tanınan İrfan Sayar’ın 40. yaş dönümünde İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlük Sanat Galerisi’nde açılan “Porof. Zihni Sinir – Hayalden Gerçeğe Alternatif Köprüler” sergisi sanatseverlerden tam not aldı. Türkiye’nin dört bir yanından 2 bin kişinin ziyaret ettiği sergi, 26 Aralık’a kadar gezilebilecek.

İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi (İTÜ RSG), karikatür dünyamızın “çılgın profesör”ü olarak tanınan İrfan Sayar’ın 40 yaş dönümü için hazırladığı “Porof. Zihni Sinir – Hayalden Gerçeğe Alternatif Köprüler” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sanatçının yüzlerce karikatürü, prototip ve maketleri arasından yaptığı seçki, Zihni Sinir’in çizgi dünyasındaki yolculuğunun renkli bir özeti olma niteliği de taşıyor. Maket çalışmaların ve seri üretim objelerin de yer aldığı sergi, hem büyüklerin hem de çocukların ilgisini çekecek birçok ayrıntıyı içeriyor.

 

Rektör Prof. Dr. Karaca: “İTÜ’ye yakışır bir sergi”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, serginin sanatseverleri tarihi bir yolculuğa çıkardığını belirtti. Prof. Dr. Karaca, “Porof Zihni Sinir karekteri Gırgır’da da yer alıyordu. Gırgır, o dönem en çok okunan dergilerden biriydi. Gırgır’da birçok karakter vardı ama Porof Zihni Sinir karakteri farklı bir yerdeydi. Merakla takip ediliyordu. Ciddi mekanik bilgisine sahip olan İrfan Sayar’ın bu tecrübesini eserlerine de yansıttığını görüyoruz. Sergiye ev sahipliği yapmaktan gurur ve onur duyuyoruz.” dedi.

İrfan Sayar: “Çalışmalarım kıvılcım etkisi yaratıyor”

Çizer İrfan Sayar ise duygularını şu sözlerle dile getirdi:

“Bu kadar kıymetli bir üniversitede sergi açmaktan son derece mutluyum. Zihni Sinir karakterinde, insanın eşyayla olan ilişkisini sorguladım. Hiçbir gelişimin sanatsız olmayacağına inanıyorum. Sanatı en tepeye çıkarmalıyız. Yaratıcılığımızı, hayallerimizi besleyecek olan şey sanattır. Teknolojiyi çok seviyor, benimsiyor, kullanıyor ama bir zaman geliyor nefret ediyoruz. Zihni Sinir de tam da o komik noktayı yakalıyor. İnsanlara direk bilgiyi vermek yerine onların çözüm bulmasını sağlamanın çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Zihni Sinir böyle bir kıvılcım etkisi yapıyor insanlarda, çünkü ezber bozan bir şekilde yaklaşıyor.”

 

26 Aralık’a kadar sanatseverleri bekliyor

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Rektörlük Binası’nda bulunan RSG, 26 Aralık’a kadar haftanın her günü 08.00 – 20.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

İrfan Sayar kimdir?

Manisa’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen İrfan Sayar, köye her gittiğinde, şehirden götüremediği oyuncaklarının yerine çamur, ahşap gibi malzemeler kullanarak kendi oyuncaklarını yapmaya başladı. Bir süre sonra kendi yaptığı oyuncaklarla, hazır aldıklarından daha çok eğlendiğini fark edince mizah yolculuğunun da başlangıç adımlarını attı. Manisa Lisesi’ni, sonrasında da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Sahne ve Görüntü Sanatları İhtisas Atölyesi’ni bitirdi. Akademinin 1. sınıfındayken, karikatür dünyamızın duayen isimlerinden Oğuz Aral ile tanıştı ve 1975 yılında efsane mizah dergisi Gırgır’da çizmeye başladı.

Arkadaşlarıyla birlikte yine bir mizah dergisi olan Mikrop’u çıkardı. Hıbır dergisinde hem karikatürist olarak çalıştı hem de derginin yönetiminde görev aldı. Vizontele filmindeki “Deli Emin” karakterinin kullandığı bisikleti, atölyeyi ve filmde yer alan elektronik – mekanik aletleri tasarladı. TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinde 4 yıl boyunca Porof. Zihni Sinir sayfasını çizdi. 11 kitap çıkardı. Çalışmalarını 2008 yılında açtığı seri üretim atölyesinde sürdürüyor ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Enformatik Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak ders veriyor.