Türk Doktor Adını Tıp Tarihine Yazdıracak!

Opr. Dr. Burak Tuna

Samsun’da bir ortopedi doktoru tarafından yapılan ve dünyada benzeri olmayan Ortopedi Robotu’yla kırıklar, ameliyata gerek kalmadan tedavi edilelecek!

5 yıl önce zorlu bir kırık ameliyatından çıktıktan sonra aklına bir cihaz fikri gelen  Opr. Dr. Burak Tuna, mühendis arkadaşlarının yardımıyla 3 yıl süren çalışma sonucunda Ortopedi Robotu olarak adlandırdığı cihazı üretti.

Kırık kemikleri normalden daha kısa sürede düzelten robot, hem zamandan tasarruf sağlıyor hem de kemikleri daha sağlıklı bir şekilde yerine oturtuyor. Uzaktan müdahale ve kısa sürede işlemin sona erdirilmesi sayesinde radyasyonun etkileri de en aza indiriliyor.

Ortopedi Robotu, 6 ay içinde insanlar üzerinde denenmeye başlanacak. Ortopedi Robotu‘nun patentini alan Tuna, robotun insanlığa çok büyük fayda sağlayacağını düşündüğünü belirtti.

Ortopedi Robotu‘nun kırık ameliyatlarında büyük kolaylık sağlayacağını belirten Samsun Gazi Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Burak TunaKırık ameliyatlarında kırık uçlarını elle uç uca getiriyoruz. Bu her zaman istenilen şekilde olmayabiliyor. Bu güç gerektiren ve hassas bir işlem olduğu için insan gücü yeterli olmayabiliyor. Ayrıca bu işlem röntgen cihazı altında yapıldığından hem hasta hem de ameliyat ekibi uzun süreli radyasyona maruz kalabiliyor. Yaklaşık 5 yıl önce kırığı olan bir hastayı ameliyat ederken bu zorlukla karşılaştım. Ameliyattan çıktıktan sonra böyle bir proje aklıma geldi. Öyle bir robot olsun ki benim yerime geçsin; kırığın uçlarını hatasız, milimetrik ve kısa sürede bir araya getirsin. Bunu araştırdım ve dünyada böyle bir cihazın olmadığını gördüm. Bu konuyu mühendis arkadaşlarımla paylaştım. Daha sonra AR-GE çalışmalarına başladık. Ben robotun nasıl bir şey olması gerektiğini tarif ettim. Arkadaşlarımla birlikte 3 yıl süre içerisinde cihazın prototipini yaptık ve patentini aldık. İl Sağlık Müdürlüğümüz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu proje Türkiye ve halkımız için faydalı olacak ve bunu dünyaya ihraç edeceğiz. Deney hayvanları üzerinde denemelerimizi yaptık. Başarılı sonuçlar aldık. Son prosedürleri de tamamlayarak 6 ay içerisinde bu robotu insanlar üzerinde denemeye başlamayı hedefliyoruz. dedi.