Yaza Sınırlı Günler Kala Yaza Hazırlık Diyetleri

yaza hazırlık diyetleri

Yaza sınırlı günler kala herkesin idealinde bir beden ve aklında kilo verme var. Kış döneminde hareketsiz yaşam, gece atıştırmalıkları, vücut ısısını korumak için harcanan enerji artışına bağlı olarak acıkmanın daha çabuk gerçekleşmesi, daha kalın giysilerin giyilmesiyle kilonun kapatılması ve kısa ve karanlık günlere bağlı olarak mutsuzluk gibi birçok neden, alınan ve harcanan kalori arasında dengesizlik yaratarak kilo alımına sebep olmaktadır.

Çoğunlukla kadınlar, ilkbaharın gelmesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla beraber kış döneminde aldıkları kiloları vermek için endişeyle internette protein ağırlıklı diyetler, detoks diyetleri ve şok diyetler gibi çeşitli yöntem arayışlarına girerler. Bu diyetler kısa dönemde hızlı etkiye ve sonuca sahip olduklarından dolayı da tercih edilmektedirler. Ancak hızlı kaybedilen kilonun alımı da hızlı olmaktadır. Ayrıca vücutta aşırı sıvı kaybı, vücuttan sıvı kaybına bağlı olarak vitamin ve mineral kaybı, saç dökülmesi, halsizlik ve yorgunluk hali, regl periyotlarında düzensizlik, kalp ritim bozuklukları, hatta ani kalp ölümlerine bile neden olabilmektedir. Bundan dolayı zayıflamaya karar verir vermez ertelemeden bir uzmana başvurmak, düzenli ve dengeli beslenerek ideal kilo kaybına erişmek sağlık açısından çok önemlidir.

Tüm yapılan araştırma ve çalışmalar ayda 2 ila 4 kg arası kilo kaybının ideal olduğunu göstermektedir. Bu kilo kaybının dengeli ve düzenli bir beslenme sürdürülerek sağlanması da oldukça önemlidir. Tüm ana ve ara öğünlerde denge ve besin çeşitliliğini sağlamak gerekmektedir. Ana öğünlerde tek bir besin grubu ağırlıklı olmadan karbonhidrat, protein ve yağ dengesi sağlanarak öğünler oluşturulmalı, ara öğünlerde ise posa zengini taze meyveler, süt ve süt ürünleri, ceviz-fındık-badem gibi yağlı tohumlara yer verilmelidir.

Öğün atlamadan az ve sık beslenmek, öğünlerde porsiyon miktarına dikkat etmek ve fazlaysa azaltmak, yeterli sıvı alımını sağlamak ve Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi doğrultusunda haftada 150 ila 300 dakika arasında hafif veya orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmak ve zaman içerisinde tüm bunları yaşam şekli haline dönüştürmek hem zayıflama sürecinde hem de kilo koruma döneminde gereklidir.

Diyetisyen Gözdem Başarır