Altuğ Toprak – Cağdaş Cantürk Keyifli Röportaj

Processed with VSCO with a4 preset

“Güçlü Olan Sadece Tasarım Bilgimiz Değil, Aynı Zamanda İmalat Bilgimizin de En Az
Tasarım Bilgimiz Kadar Kuvvetli Olduğunu Söyleyebiliriz”

Kısaca kendinizden söz eder misiniz? Ürün tasarımına yönelmeniz ve Ananas Woodworking’i kurmanız nasıl gerçekleşti?
Çağdaş Cantürk: Endüstriyel tasarım mezunu ürün tasarımcılarıyız. Üniversite döneminde mobilya çalışmalarımızdan sonra ben yüksek lisans için Estonya’da ahşap ve ahşap teknolojileri üzerine bir yüksek lisansa başladım ve bu yüksek lisansı tez aşamasında Politecnico di Milano’da tamamladı. Altuğ Toprak ise yine İtalya’da, Domus Academy’de ürün tasarımı üzerine uzmanlaştı. Bir bakıma uzmanlık alanları bakımından iyi bir ortaklık oldu diyebiliriz. Ananas Woodworking’in tasarım ve teknik açıdan temelleri oldukça sağlam.

Türkiye özelinde, ‘ürün tasarımı’, ‘mobilya tasarımı’, ‘ahşap’ ve ‘ahşap üretim teknolojileri’ üzerine verilen eğitimin biraz yetersiz kaldığını da göz önünde bulundurursak güçlü olan sadece tasarım bilgimiz değil, aynı zamanda imalat bilgimizin de en az tasarım bilgimiz kadar kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. Biz bu bilgimizi üretimde gerçek boyutlarda kullanmamız gerektiğine inandık. Masif mobilya tasarımı ve üretimi maceramıza müşterilere özel mobilya üreterek başladık. Yıllar içerisinde hem çalışan sayımız hem de üssümüz olarak tanımladığımız mini fabrikamızın imkanları arttı. Bu da bize yeni masif mobilya ve aksesuar tasarımlarımızı üretme imkanı sağladı.

Umarız ki ülkemizde ürün tasarımı bölümleri, lisans ve yüksek lisans alanlarında kendine daha çok yer bulabilir. Böylece hem daha donanımlı gençler yetiştirebilir hem de bu mesleğin kaybolmamasını sağlayabiliriz.

Mimari ve iç mimari projelere yönelik mobilya tasarımı ve üretimi de gerçekleştiriyorsunuz. Bu şekilde katkı sunduğunuz projelerden biraz bahseder misiniz?
Altuğ Toprak: Ananas Woodworking ve Ananas Deco’yu birbirinden ayırıyoruz. Bazı noktalarda yolları kesişen bu iki markamız da farklı açılardan mimari ve iç mimari projelere destek vermekte.

Ananas Woodworking, kendi tarafımızdan tasarlanmış ve üretilmiş masif ahşap ürünleri kapsamakta. Tasarımcılar bu ürünleri projelerinde doğrudan kullanabilmekteler. Fiziksel olarak kullanabildikleri gibi, ürünlerin 2 boyutlu teknik çizimlerine ve yine projelerinde, render çalışmalarında kullanmak için 3 boyutlu datalarına da www.ananaswoodworking.com üzerinden ulaşabilmekteler.

Ananas Deco’da ise tersine bir işleyiş söz konusu. Tasarımları, proje sahibi olan mimar, içmimar ve tasarımcılar sağlıyorlar. Biz ise, üretim, imalat detayları, etik değerler, malzeme kalitesi, işçilik kalitesi, teknik data-final ürün uyumluluğu gibi ihtiyaçlara cevap veriyoruz. Örnekleyecek olursak, bir villanın iç mekan tasarımını yapan tasarımcı bizimle iletişime geçip, sabit mobilyaların, hareketli mobilyaların üretimi konusunda bizden destek alabiliyor. Projelerin final dokunuşu, göz önünde olan ve kullanıcıyla doğrudan temas halinde olan elemanları, mobilyaları üretiyoruz. Projelendirme aşamasında, gerekirse, proje yöneticisi ile dirsek temasında kalıp detayları birlikte çözümlüyoruz.

Çalışmasını sürdürdüğümüz ve tamamladığımız her proje ayrı bir keyif bizim için. Farklı hikayelerle, mekanlarla ve tasarımlarla tanışıyoruz her defasında. Örnekleyecek olursak eğer Kaplankaya / The Six Sense Villaları, Leone patisserie / boulangerie ve Zeus gyros&grill mobilya ve dekorasyon imalatlarını gerçekleştirdiğimiz projelerden sadece birkaçı. Bu projelerle bahsetmek istediğimiz nokta, farklı sektördeki mekanlara farklı üretim ve üretim çözümleri sağlamış olmamız.

Kaplankaya / The Six Senses için iki rezidans projesinde Mimar Gloria Tsai ve Mimar İzgi Yazıcı’nın tasarımlarını yapmış olduğu sıra dışı ölçü ve özelliklere sahip vestiyer, seperatör/kütüphane ve konsol üretimi gerçekleştirdik. Bizim için bu proje Ananas Deco’nun nitelikli üretim anlayışının güzel bir örneği.

Leone pattisseri/boulangerie ise İzmirin en güzel Fransız pastanelerinden.Alsancak ve Urla şubelerinin üretiminden sonra Hilltown avm de bulunan keyifli mekanı için ürettik. Mimarlar Yasemin Deniz ve Serdar Deniz tarafından tasarland. Doğal malzemelerin ve lake cila yüzeylerin beraber kullanıldığı bu projede , iç ve dış mekan oturma alanları , pasta,kruvasan tezgahları, şaraplık gibi ürünlerin yanı sıra metal ağırlıklı ürünlerin de üretimini gerçekleştirdik.

Hangi konseptte ve ölçekte olursa olsun tasarımlarınızın ardında sizi ifade eden ve asla vazgeçmem dediğiniz ilkeleriniz var mı? Tasarım felsefenizi nasıl tanımlarsınız?
Çağdaş Cantürk: Yeni yaşam koşullarına yönelik ihtiyaçları karşılayan, kullanıcı ile etkileşimi yüksek, uzun ömürlü ve dayanıklı masif mobilya ve aksesuarları el işçiliğinden yararlanılan yöntemlerle üretmek.

Ürün tasarımlarınızı farklı kılan özellikler nelerdir?
Altuğ Toprak: Ürünlerimizi farklılaştıran en önemli kriteri işimize ruhumuzu katmak olarak tanımlayabiliriz. Sektör, artan nüfus ve metropollerde yaşamanın mecburiyetlerine paralel olarak seri üretim ve yoğun endüstriyelleşmenin etkisindeyken, el işçiliğinden, yerel üretim tekniklerinden besleniyoruz. Daha da açıklamak gerekirse anlayışımız piyasanın dayattığı tüketime dayalı mobilya ekonomisine tabi olmamak… Atölyemizde çok basit bir detayı dahi defalarca prototipleyebilme imkanına sahibiz.

Tasarladığımız ve ürettiğimiz her ürününün kendi içinde olabildiğince sade ve zamansız çizgilere sahip olmasını hedefliyoruz; farkındayız ki en ilkel tasarım da en tamamlanmış tasarım olabilir. Ayrıca tasarımcı olarak hammadde kullanım şekli ile ilgili bazı sorumluluklarımız var. Ürünlerimizde yasal yollardan elde edilmiş keresteleri kullanmak, fire ve atık yönetimini sağlayabilmek, insan sağlığına ve doğaya zarar vermeyen organik ahşap koruyucuları kullanmak gibi. Tüm bunların bazı zorlayıcı yanları da olmuyor değil.

Örneğin, doğal bir malzeme olan ahşabın nesillerce kullanılabilecek sağlamlıkta fonksiyonel bir ürüne dönüşmesi fikri son 50 yılın yaygın mobilya tüketimi alışkanlıklarına ters. Ahşap malzemeyi en yüksek verim ile kullanıp kullanıcı-ürün etkileşimini ön plana çıkarmak istiyoruz; bazı ürünlerimizin tanımlamasını kullanıcılara bırakmak, kullanıldığı mekana göre fonksiyonlarının değişmesi gibi daha hibrit ve çok yaşamlı bir ürün hikayesi yaratmak istiyoruz.Ağaca uzun ömürlü ikinci bir hayat sunuyoruz. Bu malzemeye nazik davranmamızı zorunlu kılıyor. Ayni seri dahi olsa tüm Ananas ürünlerini farklı kılan da bu.

Tasarımlarınızda size neler ilham veriyor? Yaratıcılığınızı nasıl besliyorsunuz?
Çağdaş Cantürk: Siyasal duruma dayalı iç ve dış pazar şartları gibi sınırlandırıcılar aslında bizim hangi çerçevede üretim yapacağımızı bir anlamda belirliyor. Kısıtları engel olarak görmüyoruz; çoğu zaman kısıtların yaratıcılığı arttıran bir faktör olduğunu düşünüyoruz. Bir el eskizi veya bir mock up çalışmasının ardından hızlıca bire bir üretim üzerinden ilerleyebiliyoruz. Bu da en doğru detay çözümlemelerine daha hızlı ulaşabilmemizi sağlıyor.

Processed with VSCO with a4 preset

Güncel projelerinizden ve gelecek hedeflerinizden söz eder misiniz?
Altuğ Toprak: Biz tasarım kökenli bir firmayız. Bizi işimize bağlayan en önemli unsur, tasarlıyor ve tasarladığımızı üretebiliyor olmamız. Uzun vadede ürün sayımızı planladığımız gibi arttırmayı planlıyoruz.
İhracat ile başta Amerika ve Avrupa olmak üzere, dünya vatandaşlarıyla buluşturduğumuz ürünlerimizin sayısını arttırmayı hedefliyoruz.

‘Contract Furniture’ dünyada kabul gören bir çalışma şekli. Biz de bunu sağlamak konusunda kararlıyız. Perakende olarak müşterilerimize sunduğumuz ürünlerimizi, proje ölçeğinde firmalarla buluşturmak ve alanlarda ürünlerimizin sevilerek kullanıldığını görme fikri bizi işimize tutkuyla bağlayan bir başka neden. Bu amaçla, nitelikli projelerin paydaşı olmaya devam etmek istiyoruz.