“İnsan Yaşayacağı Ev İle Psikolojik Bir Bağ Kurmalı” Mimar Yelin Evcen, İç Mimar Gönül Ardal – Gönye Tasarım

HyperFocal: 0

Mimar Yelin Evcen, İç Mimar Gönül Ardal – Gönye Tasarım

Gönye Proje Tasarım olarak “Tasarım Merkezi” ünvanı almayı başaran 3. iç mimarlık ofisiniz. Bu süreci ve size katkılarını biraz anlatabilir misiniz?

Firmamızı 2010 yılında kurmamızdan itibaren aldığımız büyük çaplı projeler doğrultusunda çok hızlı bir büyüme gösterdik. Bu hızlı personel artış sürecini, hem şirketimiz, hem müşterilerimiz, hem de çalışanlarımız açısından sorunsuz ve en verimli şekilde geçirebilmek adına 2012 yılından itibaren danışmanlık almaya başladık. Zaman içinde beliren ihtiyaçlar sebebiyle, “Gönye El Kitabı”, “Verimlilik Değerlendirme Süreçleri”, “Proje Süreç Raporlamaları” ve “Proje Bazlı Değerlendirme Sistemi”ni hazırladık. Bütün bunları yaparken de birlikte belirlediğimiz hedefler doğrultusunda tüm ekibimizin gelişimlerini takip ederek destekledik. Gerek toplu, gerek bireysel eğitimlerle yurtiçi-yurtdışı fuar ve etkinlik katılımlarını sağladık. Bir yandan da teknik ihtiyaçlar sebebiyle “Gönye Çizim Standartları” oluşturduk. Tüm bu hazırlıklarımız, sistemli çalışmaya inanmamız ve sistemin getirdiği kolaylıkları fark etmemiz nedeniyle yapıldı. Tasarım Merkezi başvurusunda istenen şartlara baktığımızda da 4 yıldır yaptığımız çalışmalardan farklı bir şey olmadığını, zaten çalışma sistemimizin beklentileri karşıladığını gördük ve gerekli raporları hazırlayarak başvurumuzu yaptık.

Tasarım Merkezi olarak seçilmenin Gönye Tasarım’a katkıları neler oldu? Çalışma sisteminize ve tasarımlarınıza ekleyeceği artı değerler neler olacak?

“Tasarım merkezi” ünvanı, her şeyden önce, yaptığımız tasarım faaliyetlerinin, hep hedefimiz olan estetik, işlevsel ve yenilikçilik anlamında tescillenmesi oldu, diyebiliriz. Süreç boyunca hem akademisyenlerden ve sektör temsilcisinden, hem de bakanlıktan aldığımız, tasarımlarımız ve kurduğumuz sistemle ilgili pozitif geri bildirimler -şirketimizin yaşı itibarı ile yolun başında görünsek de- yaptığımız işte doğru yönde çok yol kaydettiğimizi bize göstermiş oldu. Bundan sonraki süreçte hak kazandığımız vergi avantajları ile tasarım personeli sayısı ve niteliğini arttırma, tasarım ekipmanları ve yazılımları yatırımını çoğaltma ve her zaman desteklediğimiz ve çok inandığımız eğitimlere yenilerini ekleyerek devam etme avantajlarımız olacak.

Türkiye’de ve yurtdışında önde gelen markalıkonut projelerinin satış ofisi tasarımlarında Gönye Tasarım’ı sıklıkla görüyoruz. Gönye Tasarım’a göre satış ofislerinde tasarımın gücü karşılanan müşterilerin kararını ne oranda etkileyebilir?

Satış ofisleri, yatırımcı firmanın vizyonunu ve projenin konseptini yansıtarak, müşterinin karar sürecinde etkili oluyor. Aynı zamanda çoğu satış ofisi, örnek daireleri de içinde barındırarak müşterilere proje hakkında daha fazla ve gerçek fikir veriyor. Sadece sözlü ve reklamla anlatım yerine mekanı göstererek, yaşatarak satış ve pazarlama sürecine katkı sağlıyor. Satış ofisleri, hem projenin kalitesi, hem ne tür bir yaşam vadettiği, hem de tarzı hakkında çok önemli ipuçları veriyor. İyi tasarlanmış bir satış ofisinde satış yapacak olan ekip, eli daha güçlü bir şekilde satış yapabiliyor.

Bugün toplumların genel satın alma kararlarına baktığımızda, bu kararlarında ihtiyacın tek başına yeterli olmadığını görüyoruz. Özellikle konu ev almak ise, müşterilerin yaşayacakları ev ile psikolojik bir bağ kurmalılar, o mekana “evim” diyebilmeleri çok önemli bir kriter oluyor. Bu sebeple fonksiyonu, ambiyansı, vadettiği yaşam tarzı, samimiyeti ve ciddiyeti ile satış ofisleri henüz bitmemiş projelerden ev alacak kişilerin bağ kurabilecekleri tek mekan olduğu için tasarımının müşteri üzerinde etkisi ciddi anlamda yüksek oluyor.

Türkiye’de ve yurtdışında önde gelen markalı konut, ofis ve otel projelerinin iç mekan tasarımlarında Gönye Tasarım’ı sıklıkla görüyoruz. Fakat bunların yanında birçok ortak paylaşım alanı tasarımında da Gönye Tasarım imzasına rastlamak mümkün. Ortak paylaşım alanlarında tasarımda ne tarz özellikler ön plana çıkıyor?

Ortak kullanım alanları, çoklu kullanıcı için tasarlandığından kullanılan malzemelerden, fonksiyon planlamasına kadar farklı kriterlere sahiptir. Bu mekanlarda yine işlevine bağlı olarak akustik önlemler, gün ışığı-suni aydınlatma oranı ile aydınlatma tasarımı, ısıtma-soğutma planlaması tasarımı etkileyen konulardır. Biz ortak kullanım alanlarını tasarlarken, mekanların sıcak, insancıl ve keyifli alanlar olmasını önemsiyor, çok geniş veya yüksek mekanlarda mekanın ölçeğini insan ölçeğine indirgeyebilmek üzere çeşitli dekoratif önlemler alıyoruz. Kullanılan malzeme ve renkler yine işleve ihtiyaca göre belirlense de, çoğunlukla tercihimizi canlı renklerin dengeli kullanıldığı doğal tonlardan yana yapıyoruz. Kontrast ve keskin etkiden ziyade daha yumuşak geçişleri tercih ediyoruz. Zemin kaplamalarında yoğun sirkülasyonu göz önünde bulundurarak dayanıklı ürünleri tercih ederken, duvarlarda tekdüzelikten kaçınarak birden fazla malzemeyi bir arada kullanıyoruz.

Gönye Tasarım’ın projelerinde farkını ortaya koyduğu noktalar nelerdir?

Öncelikle çalışmalarımızda, işlevsel ve estetik değerlerin ön planda olduğu yaşayan mekanlar yapmaya çalışıyoruz. Doku, renk, malzeme uyumunu aydınlatma faktörü ile birlikte çok önemsiyoruz. Bu kombinasyonun doğru oranlarla buluşması çok önemli. Tasarımlarımızı yaparken her mekan için ayrı bir çıkış noktasından hareket ediyoruz. O mekana özgü, içinde düşünülen fonksiyona uygun tasarımlara yönelip en sonunda seçeceğimiz aksesuarda bile aynı çizgiyi takip ediyoruz. Özellikle örnek daire tasarımlarımızda bunu daha iyi görebilir, yaşayan mekanları daha iyi algılayabilirsiniz. Bir de, tasarladığımız konsept tasarımların hem bütçe hem de detay anlamında uygulanabilirliği bizim için çok önemli. Projelendirmeyi ve detaylandırmayı konsept kadar önemsiyoruz. Her bir proje için özel detaylar üreterek, detaydan bütüne doğru geliştirerek çözümlüyoruz. Bu da işlevsel ve estetik olarak çözümlenmiş mekanlarla sonuçlanıyor. Bizi diğer tasarımlardan farklı kılan konulardan biri de esnek tasarım anlayışına sahip olmamız. Yani talebe göre, hem modern hem de klasik tarzlarda konseptler çalışabiliyoruz.

Tasarımlarda olmazsa olmazlarınız var mıdır?

Doğal malzemeleri kullanmayı seviyoruz ve mutlaka kullanıyoruz. Ahşap ve mermer malzeme olarak olmazsa olmazlarımızdan. Tabi bunlarla birlikte kullandığımız diğer malzemelerin renk ve dokuları da çok önemli. Bu sebeple önce malzeme, renk, doku uyumunu daha iyi algılayabilmek için moodboard çalışması yapıyoruz. Tasarıma daha sonra geçiyoruz. Daha çok natürel tonları, toprak, gri, beyaz renklerini fon olarak kullanırken, mekanlara özgü canlı ya da pastel renkleri detaylarda ve tekstil ürünlerinde tercih ediyoruz. Doğru aydınlatma da bizim olmazsa olmazlarımızdan. Yanlış etki yaratmaması için iç mekanın doğru şekilde aydınlatılması şart…

Gönye Proje Tasarım’ın güncel çalışmalarından bahsedebilir miyiz?

2018’de tamamladığımız projelerden bahsedersek, markalı konut anlamında Nidapark Küçükyalı satış ofisleri dahil tüm iç mimari tasarım ve proje sürecini tamamladık. Yedi Mavi projesinde 2 örnek daire yaptık ve bir tanesi ile Los Angeles merkezli IDA Design Awards ödülü aldık. Silivri’de HerDem Yaşam Köyü, Strada projesi yeni etabı, Self İstanbul konut projesi ve dahilinde ki Açı Okulları, Transform Fikirtepe ve As Maslak konut projeleri, biten projelerimiz arasında. Aynı zamanda showroom projelerimiz olarak, Gelecek Otomotiv VIP alanları, Egemer Mercedes Showroom, Decovita Seramik İspanya ve Türkiye fuar stantlarını tamamladık. Oyun Atölyesi’ne ait Antre Cafe tasarımı, Erenköy’de bir dubleks daire ve Toskana Evleri’nde yaptığımız 1000 m² özel villa da yeni tamamlanan işlerimizden. Bu villa tasarımı ile Architecture MasterPrize ödülü kazandık Dünyanın en iyi havacılık şirketlerinden birinin Teknokent’te ki ofisini, aynı zamanda bir bankaya ait 9 katlı bir ofis binası iç mimarisini tamamladık.

Devam eden projelerimiz olarak Bizim Mahalle konut projesi, Akpres Otomotiv ofis binası, Skyland örnek dairesi ve İçerenköy’de iki bloklu bir konut projesini sayabiliriz. Ayrıca Dubai, Taşkent ve Frankfurt’ta toplam 3 adet otel projesine başladık.