O Hem Bir Ressam Hem De Bir Sokak Müzisyeni “ Ferzan Aktaş ”

1984 İzmir’de doğumlu Ferzan Aktaş, 2007’de Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü’nden mezun olmuş. 2006’dan 2008 yılına kadar grafik ajanslarında grafik tasarımcı olarak, 2008-2011 yılları arası Maltepe Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmış ve 2011’in mart ayında resim ve atölye çalışmalarına ağırlık vermek üzere üniversitedeki görevinden ayrılmış.  Şu anda grafik ve resim çalışmalarına Kadıköy’de arkadaşlarıyla kurduğu atölyesinde devam etmekte ve hayatını freelance tasarım yaparak ve grup arkadaşlarıyla sokakta müzik yaparak kazanmakta…

www.ferzanaktas.com

Resim yapmaya ne zaman başladın, hiç sergin oldu mu? Yakın bir tarihte sergi açmayı düşünüyor musun?

Resme başlangıç olarak hatırladığım belli bir tarih yok. Küçüklüğümden beri en çok eğlendiğim şey her zaman resim yapmak oldu. Monami’nin pastel serisi en sevdiğim oyuncaktı. Üniversitede hem plastik sanatlara yakınlığı hem de ailemin ‘bari doğru düzgün bir mesleğin olsun (!)’ öğüdüne uyarak grafik tasarım okudum. Reklamcılık sektöründe çalışmaya bünyem ve ruhum elvermese de tasarım okumanın resim çalışmalarımda çok eğlenceli ve değerli katkıları olduğunu düşünüyorum. Üniversiteden sonra birkaç karma sergiye katıldım. Bu sene içinde de bir kişisel sergi hazırlamayı düşünüyorum.

Resim yapmak mı grafik tasarımcısı olmak mı daha ağır basıyor?

Resim yapmak, bir şekilde hiç vazgeçemediğim, kendimi onsuz hayal edemediğim tek şey oldu. Ama grafik tasarım da sevdiğim ve uğraşırken çok eğlendiğim bir mecra. Ben çalışırken her ikisini de birleştirmeye çalışıyorum. Zaten kafaya yer ettiğinde ister istemez birbirlerine bulaşıyorlar.

Resimlerini ya da tasarımlarını yaparken esinlendiğin birileri var mı? Takip ettiğin ya da işlerini sevdiğin sanatçılar kimlerdir?

Ben daha çok, genç santçıların işlerinden esinleniyorum. Takip ettiğim, behance, society 6 gibi birkaç web sitesi var.  Onun dışında isim saymak gerekirse, Danny Allison, David Hockney, David Fullarton ve Brock Davis’i sayabilirim.

Türkiye’nin resim sanatına bakış açısını nasıl buluyorsun?

Türkiye’nin resim sanatına belirli bir bakış açısı olduğunu düşünmüyorum. Yani oturmuş bir bakış açısı. Çünkü fazla bir geçmişi yok. Birçok şey gibi tepeden inme bir sanat anlayışı hakim olmuş. Kendi tarihinde, kendi geçmişinde bir gelişimi yok ya da bir yerlerde özünden koparılmış. Batıdan ithal bir anlayış getirilmiş. Dolayısıyla şimdi de bazı tabakaların himayesi altında çoğunluğa işlememiş bir sanat anlayışı olduğunu düşünüyorum. Birçok şey hala ithal.

[metaslider id=2762]

Tarz olarak nasıl resimler çalışmayı seviyorsun? Belli bir çizgin var mı yoksa ruh haline göre değişik işler yapacağını düşünüyor musun?

Tarz olarak ben şu ya da bu tarz işler yaparım gibi bir şey söyleyemem. Zaten çalışırken böyle bir kaygı da aklıma gelmiyor. Hatta bana çoğu zaman her biri bambaşka bir kafada gibi geliyor.

Resim yaparken nelerden ilham alırsın? (müzik, ortam vs.)

Müzik tabiki oluyor. Ruh haline göre konsantre olmak için yeterli.

Türkiye’de grafik tasarımcısı olmak ya da ressam olmak sence avantaj mı yoksa dezavantaj mı?

Şu an resim ve grafikle ilgileniyorum. Bir de arkadaşlarımla müzik yapıyoruz sokakta.

10 yıl içerisinde kendini nerede görüyorsun?

Sadece kendini dinlemek ve resimden hiç kopmamak. Siz ona küstüğünüzde o size daha çok küsüyor çünkü…

İyi işler çıkarmak için sence sadece yeteneğe mi bağlıdır yoksa illaki çok iyi bir eğitim almak gerekir mi?

İkisi içinde, iyi işler çıkartmak kesinlikle buna bağlıdır diyebilir miyiz? İyi eğitim almamış ve zamanı içinde yetenekli görülmemiş çok iyi sanatçılar var. Belki de işin sırrı sadece samimiyettir. Gerçekten iyi işler, baştan hesaplanamadan kendi kendini yaratıyor.

Yaratıcı işler çıkartmak için kendini geliştirmek adına neler yaparsın? Ya da yeni başlayanlar için tavsiyen nedir?

Sanırım olan biteni ve dünyadaki sanatı olabildiğince çok takip etmek ve olabildiğince çok üretmek.

Katıldığı sergiler;

2006 / Grafist 10 / İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi

2008 / Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Logo Yarışması / Ankara

2009 / ‘’Barışın Gelini’’ Picca Baca adına karma resim sergisi / İzmir

2009 / ‘’Poe-TRY’’ grafik tasarım sergisi / İstanbul Maltepe Üniversitesi

2009 / ‘’Müstehcen’’ karma sergi / kargart İstanbul

2010 / ‘’Toplum Düşmanı’’ karma sergi / kargart İstanbul